Hernie gigant inghinoscrotală, veche de 15 ani, operată cu succes la Spitalul privat Bethesda din Suceava


Intră acum și în grupul de

O hernie gigant inghinoscrotală, veche de 15 ani, diagnosticată la un pacient în vârstă de 79 de ani, a fost operată cu succes, joi, la Spitalul privat Bethesda din Suceava, echipa de chirurgi fiind formată din medicii Ştefan Puşcaşu şi Adrian Radu.

Managerul Spitalului Bethesda Suceava, medicul primar chirurg Ştefan Puşcaşu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că un pacient în vârstă de 79 de ani din mediul rural al judeţului Suceava s-a adresat, iniţial, Serviciului de Chirurgie al Policlinicii Bethesda Suceava, unde medicul specialist Adrian Radu l-a fost diagnosticat cu “hernie inghinoscrotală cu pierderea dreptului la domiciliu”.

Puşcaşu a spus că, ulterior consultaţiei, după o evaluare a stării de sănătate a pacientului şi o analiză atentă a oportunităţii, avantajelor şi riscurilor operaţiei realizată împreună cu medicul Adrian Radu şi cu medicul primar anestezist Dorin Stănescu, s-a luat decizia efectuării intervenţiei chirurgicale, care s-a realizat la Spitalul Bethesda din Suceava.

El a precizat că statusul biologic bun al pacientului, precum şi “unele inconveniente legate de aparatul urinar şi locomotor” determinate de hernia gigant, care îi afectau calitatea vieţii, au fost printre argumentele care au stat la baza deciziei de a-l opera.

Medicul chirurg sucevean a adăugat că intervenţia chirurgicală, efectuată timp de o oră, a decurs bine, evoluţia post-operatorie imediată şi tardivă a pacientului a fost bună, acesta urmând să fie externat în câteva zile.

“Datorită impactului asupra vieţii acestui pacient, prin volumul herniei şi prin poziţia organelor abdominale, având în vedere că, deşi are 79 de ani, are o stare de sănătate bună, iar din punct de vedere biologic se prezenta foarte bine, am decis că poate fi operat”, a spus Puşcaşu.

El a subliniat că, în general, la herniile cu pierderea dreptului de domiciliu, riscul major este în momentul reintroducerii conţinutului herniar în abdomen, întrucât poate apărea insuficienţa respiratorie, ceea ce poate obliga echipa de chirurgi să renunţe la continuarea actului operator.

“Al doilea aspect major este că introducerea conţinutului intestinal în abdomen poate crea modificări de hemodinamică, tulburări de tensiune, tulburări circulatorii, dar având în vedere vârsta bolnavului, având în vedere că persoanele în vârstă prezintă o atrofie a masei musculară, au o laxitate abdominală, iar examinarea clinică a confirmat această laxitate abdominală, ceea ce înseamnă că reintroducerea conţinutului herniar ar fi avut loc în abdomen fără un impact major asupra sistemului respirator şi circulator”, a explicat medicul sucevean.

El a arătat că în astfel de situaţii se apelează la rahianestezie subliniind că în acest caz a contat foarte mult şi conducerea anesteziei, care a fost realizată de către medicul Dorin Stănescu, cu o experienţă profesională îndelungată.

Medicul primar chirurg Ştefan Puşcaşu a atras atenţia că herniile trebuie operate în faze incipiente, când au un volum mic, întrucât, în caz contrar, pot apărea complicaţii.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de