Ministrul pentru românii de pretutindeni, a apreciat, la Kiev, în discuții cu ministrul de Externe ucrainean, interesul statului ucrainean fața de problematicile comunității românești


Intră acum și în grupul de

Ministrul  pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, care efectuează luni și marți o vizită oficială la Kiev și Cernăuți, a apreciat în discuțiile cu ministrul de Externe ucrainean, interesul statului ucrainean fața de problematicile comunității românești.

Potrivit unui comunicat de presă al MRP, ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, se află, în perioada 21-22 august a.c., în prima vizită oficială în Ucraina.

Agenda întrevederilor bilaterale a cuprins o serie de întâlniri cu ministrul culturii, Evghenii Nâşciuk, ministrul educaţiei şi ştiinţei, Lilia Grinevici, precum și cu ministrul de externe, Pavlo Klimkin.

Subiectele majore abordate în cadrul vizitei au vizat extinderea cooperării bilaterale și a drepturilor etnicilor români în domeniul educației și mass-media în limba română, culturii și tuturor aspectelor care țin de identitatea comunității românești, se arată în comunicat.

 

În cadrul discuției cu ministrul de externe, Pavlo Klimkin, ministrul Andreea Păstîrnac a apreciat interesul statului ucrainean fața de problematicile comunității românești, subliniind necesitatea prezervării drepturilor etnicilor români, precum și importanța păstrării identității românești, precizează sursa citată

 

„Sprijinul reciproc în vederea inițierii și promovării de proiecte comune vizând atât românii din Ucraina, cât și ucrainenii din România este fundamental pentru armonia interetnică și pentru inițiativele ce au ca scop păstrarea identității culturale, lingvistice și religioase a cetățenilor noștri”, a declarat demnitarul român.

Șeful diplomației ucrainene a prezentat și subliniat eforturile întreprinse de statul român pentru dezvoltarea liceului din Sighetul Marmației unde studiază etnici ucraineni, menționându-se, totodată, nivelul foarte bun al relațiilor dintre guvernele celor două țări, iar cei doi miniștri au discutat atât aspecte legate de viitoarea inaugurare a Centrului de Informare de la Slatina / Solotvino, în cadrul Primăriei orașului, cât și despre obiectivele Centrului de Informare de la Ismail, ca model de cooperare în plan universitar, mai arată MRP.

 

Dialogul bilateral cu ministrul culturii, Evghenii Nâşciuk, a vizat includerea, după renovare, în circuitul muzeal din Ucraina a casei memoriale „Aron Pumnul”, precum și sprijinul pe care guvernul român îl poate oferi în restaurarea și amenajarea unui ansamblu cultural în interioriul curții edificiului, dar a fost exprimată, de ambele părți, și  importanța semnării unui protocol între instituțiile relevante din România și Ucraina în vederea dezvoltării de proiecte culturale comune.

 

„În cadrul întrevederii cu ministrul educației și științei, Lilia Grinevici, s-a convenit valorificarea posibilității de a realiza un program de schimb de experiență pentru elevi și profesori din cele două țări. În același context, demnitarul român a adus în discuție efectele procesului de descentralizare, în raport cu nevoile comunității românești, evidențiind situația școlilor românești din regiunea Cernăuți, cu precădere a celor din comuna Mămăliga, dar și din alte regiuni. Creșterea calității învățământului în comunitatea românească este una dintre prioritățile asumate de MRP prin Strategia Națională pentru Românii de Pretutindeni 2017-2020”, se mai arată în comunicat.

Intră acum și în grupul de