SJU Suceava vrea să reducă riscul apariției infecţiilor intraspitaliceşti și cumpără 33 de cărucioare speciale de curăţenie, dar şi dispensere pentru hârtie şi săpun- spumă


Intră acum și în grupul de

Secţiile şi compartimentele Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava vor fi dotate cu cărucioare destinate curăţeniei, dar şi cu dispensere pentru hârtie tip prosop, hârtie igienică şi săpun spumă, noile dotări având ca scop atât reducerea riscului apariţiei infecţiilor asociate îngrijirilor medicale, dar şi reducerea consumului cu 30 la sută a acestor consumabile.

Purtătorul de cuvânt al SJU Suceava, bioinginer Dragoş Vicoveanu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă că mai multe dispozitive pentru curăţenie, dar şi dispensere pentru hârtie tip prosop, hârtie igienică şi pentru săpun spumă vor intra în dotarea secţiilor şi compartimentelor spitalelor, dotarea făcând parte din planul de măsuri adoptate în cadrul strategiei de reducere a riscului infecţios la nivelul spitalului, în special în spaţiile destinate îngrijirii bolnavilor.

Vicoveanu a spus că procedura de încheiere a unui acord cadru cu un furnizor a fost finalizată şi urmează să fie achiziţionate 33 de cărucioare destinate curăţeniei, fiecare secţie urmând să fie dotată cu un astfel de dispozitiv,  valoarea unitară fiind de 3040 de lei fără tva pentru fiecare cărucior.

El a explicat că aceste cărucioare sunt adaptate manoperelor de curăţenie în spital, sunt prevăzute atât cu module de depozitare pentru mopuri şi lavete preimpregnate, cu compartimente pentru mopuri şi lavete închise cu capac şi separate pe culori, în funcţie de zona de utilizare, precum şi cu un modul de colectare diferenţiată a deşeurilor menajere şi a mopurilor şi lavetelor folosite, capacitatea totală de colectare a unui astfel de cărucior fiind de 130 de litri.

Vicoveanu a mai spus că au fost achiziţionate printr-o procedură simplificată 815 dispensere de hârtie-prosop, 811 dispensere pentru săpun-spumă şi 290 de dispensere de hârtie igienică pentru toate secţiile şi compartimentele din spital.

“Pentru consumabilele necesare funcţionării dispenserelor este licitaţia deschisă şi este trimisă documentaţia pentru ANAP pentru verificare”, a precizat Vicoveanu.

Purtătorul de cuvânt al SJU Suceava a menţionat că utilizarea săpunului spumă reprezintă un avantaj pentru spital în condiţiile în care personalul spitalului se spală de minim 10 ori pe zi şi îşi igienizează mâinile cel puţin de 40 de ori pe zi, întrucât se reduce cantitatea utilizată cu cel puţin 30 la sută faţă de situaţia în care s-ar folosi săpun lichid.

“Totodată, e modul de închidere a săpunului spumă în interiorul dispenserului nemaiputând cineva care şi-ar dori acea spumă să o preia într-un recipient, ar fi mult mai complicat”, a spus Vicoveanu.

El a arătat că şi consumul de hârtie igienică şi de prosoape de hârtie s-ar reduce cu 30 la sută prin utilizarea dispenserelor cu mecanism de închidere.

“Am utilizat acelaşi mecanism de închidere şi pentru rolele de prosoape de hârtie, rola în interior poate atinge cam 350 de metri şi pot fi folosite 1400 de prosoape pe rolă, iar modul de închidere este unic. Marele avantaj pentru toate tipurile de dispensere este că reduce riscul de contaminare a materialului din interior, ceea ce este benefic atât pentru pacient, cât şi pentru personal, nu se mai pot transmite germeni punându-se mâna pe consumabilul din interior”, a explicat Vicoveanu.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de