Elevi ai Centrului Școlar de Educație Incluzivă Gura Humorului au descoperit farmecul lingvistic din șase țări europene cu ocazia Zilei Europene a Limbilor


Intră acum și în grupul de

Cu prilejul Zilei Europene a Limbilor, serbată anual în 26 septembrie, un grup de elevi de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Sf. Andrei” Gura Humorului a avut oportunitatea  de a descoperi un fragment din diversitatea lingvistică și culturală a  șase țări din Europa.

Manifestarea s-a desfășurat pe ateliere în care elevii au lucrat și prezentat lucruri interesante despre Franța, Marea Britanie, Spania, Ungaria, Polonia și România. În demersul lor au avut ca parteneri și elevi de la Școala Gimnazială Krystyna Bochenek Poiana Micului care au reprezentat cu cinste comunitatea polonă din zona noastră. Elevii au ascultat atât imnul UE cât și al țărilor prezentate în proiect, au realizat materiale cu elemente reprezentative pentru țările respective, au învățat modalități de adresare specifice, au recitat și au descoperit lucrând împreună farmecul lingvist specific țărilor cuprinse în proiect. Alături de elevi au lucrat și un grup de cadre didactice de la CSEI Sf. Andrei, respectiv Sava Emanuela, Sabin Rybanna, Tiron Katalin, Sîrbu Gabriela, Țebrean Lucica, Hodoroabă Viorica și Istrate Isabella împreună cu Edviga Molner și Pamparău Jadwiga de la Școala Gimnazială Poiana Micului.

Oragnizatorii acțiunii arată că în acest mod, activitatea și-a atins scopurile propuse, reușind să contribuie la conștientizarea asemănărilor dintre câteva din limbile vorbite pe glob, cât și la dezvoltarea cunoștințelor copiilor pe plan cultural specific fiecărei țări.

„Frumusețea culturii constă în complexitatea pe care aceasta o relevă prin actul său definitoriu în societate, limba sa. Atunci când un copil ajunge să descopere că deși forma diferită a unui cuvânt este redată de fapt pe același fond al mesajului, diversitatea limbilor pe glob nu oglindește decât o valoare a unității, respectiv că există o singură lume care poate să își promoveze concepțiile doar prin prisma diversitații lingvistice”, notează organizatorii.


Intră acum și în grupul de