Președintele Asociaţiei Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului, Ioan Piticari, trimis în judecată pentru că ar fi obținut ilegal subvenții de 1,1 milioane de lei. În dosar au fost trimiși în judecată pentru complicitate un funcționar APIA și fost primar din Câmpulung Moldovenesc


Intră acum și în grupul de

Președintele Asociaţiei Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului din municipiul Câmpulung Moldovenesc, Ioan Piticari, a fost trimis în judecată de DNA Suceava pentru că ar fi obținut ilegal subvenții pe suprafață în valoare de 1,1 milioane de lei, iar în dosar au fost trimiși în judecată, pentru complicitate, un funcționar APIA și fostul primar din Câmpulung Moldovenesc, Gabriel Șerban.

Potrivit procurorilor anticorupție suceveni, Ioan Piticar au fost trimis în judecată pentru  două infracţiuni de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei întrucât, în calitate de reprezentant legal al Asociaţiei Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului din mun. Câmpulung Moldovenesc, în campaniile agricole 2010, 2011 şi 2012, cu complicitatea funcţionarului public al APIA CJ Suceava, Nicoleta Cheler și a primarului din Câmpulung Moldovenesc, Gabriel Șerban, a folosit la APIA CJ Suceava, în numele Asociaţiei Piatra Şoimului, cu rea-credinţă documente falsificate prin contrafacerea subscrierii şi documente cu conţinut inexact.

DNA Suceava menționează că fapta acestuia a avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de subvenţii pe suprafaţă (SAPS), în sumă totală de 634.603,26 lei, pentru care APIA s-a constituit parte civilă în cauză.

În rechizitoriu se arată că Asociația Piatra Șoimului, reprezentată de Piticari, nu a făcut dovada utilizării legale a păşunii pentru care a solicitat sprijin pe suprafaţă, contractul de arendare încheiat de Asociaţie cu Primăria Câmpulung Moldovenesc la data de 31.08.2007 expirând la data de 31.08.2010 și nu a prezentat la APIA dovada înregistrării persoanei juridice în Registrul Naţional al Exploataţiilor, dar și că nu a făcut dovada deţinerii efectivului de animale pe raza administrativ teritorială unde se află păşunea, de către persoanele trecute în anexe, iar aceste persoane s-a dovedit că nu sunt membri ai asociaţiei şi nu au semnat în dreptul numelui lor, nu l-au împuternicit pe preşedintele Asociaţiei Piatra Şoimului, Ioan Piticari să solicite subvenţii de la APIA.

Mai mult, în calitate de reprezentant legal al Întreprinderii Familiale Piticari Ioan, în campaniile agricole 2010, 2011 şi 2012, cu complicitatea funcţionarului public al APIA CJ Suceava, Nicoleta Cheler, acesta a folosit la APIA CJ Suceava, în numele IF PITICARI V. IOAN, cu rea-credinţă documente falsificate prin contrafacerea semnăturii şi documente cu conţinut inexact faptă ce a avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de subvenţii pe suprafaţă (SAPS), în sumă totală de 564.455,64 lei, pentru care APIA s-a constituit parte civilă în cauză.

Ioan Piticari nu a făcut dovada utilizării legale a păşunii pentru care a solicitat sprijin pe suprafaţă.

Anchetatorii arată că în data de  12.05.2010, când Piticari  a depus la APIA CJ Suceava, cererea de subvenţii/2010, în numele persoanei fizice PITICARI V. IOAN, a depus şi cererea privind transferul exploataţiei pe IF PITICARI V. IOAN, iar pentru a face dovada folosinţei/utilizării terenului, a depus un contract de închiriere nr. 9636, încheiat de Primăria Câmpulung Moldovenesc cu persoana fizică Piticari V. Ioan la o dată ulterioară depunerii cererii de subvenţie, respectiv, la data de 13.05.2010, pe o perioadă de 6 ani, începând cu data de 20.05.2010. De asemenea, fermierul nu a îndeplinit condiţia de eligibilitate privind asigurarea încărcăturii pe păşunat.

DNA Suceava a mai trimis în judecată și Asociaţia Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului reprezentată prin mandatar Ilenuța Piticari pentru că a folosit cu rea-credinţă, documente falsificate prin contrafacerea subscrierii şi documente cu conţinut inexact pentru a obține pe nedrept subvenții pe suprafață.

Procurorii DNA Suceava menționează că fostul primar al municipiului Câmpulung Moldovenesc a fost trimis în judecată pentru complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, întrucât, i-ar fi înlesnit lui Piticari, cu intenţie, obţinerea de subvenţii, în mod necuvenit, în campania 2011, în sumă totală de 219.448,15 lei, în numele Asociaţiei Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului, prin aceea că i-a eliberat acestuia, o adresă nr. 15091/09.09.2011, pentru a-i servi la APIA CJ Suceava, pe care Piticari a depus-o în dosarul de subvenţii/2011 al Asociaţiei Piatra Şoimului, fără a fi înregistrată în evidenţele APIA CJ Suceava, adresă care are un conţinut inexact în accepţiunea art. 181 alin. 1 din Legea nr. 78/2000 întrucât creează aparenţa unei deţineri legale a păşunii municipiul Câmpulung Moldovenesc, de către Asociaţia Piatra Şoimului, după data expirării contractului de arendare nr. 16332/31.08.2007 încheiat pe 3 ani.

DNA Suceava a menționat că Nicoleta Cheler, consilier superior, şef al Serviciului Autorizare Plăţi (fostul IACS) din cadrul APIA Centrul Judeţean Suceava a fost trimisă în judecată pentru două infracţiuni de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru că  în calitate de şef Serviciu Autorizare Plăţi pe Suprafaţă din cadrul APIA CJ Suceava, în campaniile 2010, 2011 şi 2012, cu știință, i-ar fi înlesnit lui Piticari obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetele administrate de Uniunea Europeană şi de la bugetul de stat, în valoare totală de 634.603,26 lei, în numele Asociaţiei Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului, prin aceea că, în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, realizând controlul vizual al cererilor de subvenţii precum şi al documentele depuse de fermier, deşi era obligată să le respingă pe motiv că nu erau îndeplinite condiţiile de eligibilitate, iar documentele nu erau valabile (fermierul nu a făcut dovada folosinţei/utilizării păşunii pentru care a solicitat sprijin financiar pe suprafaţă şi nici dovada îndeplinirii încărcăturii pe păşunat), a bifat cu intenţie, în formularul V1 că cererile sunt complete şi valabile în anii 2010 şi 2011, respectiv a efectuat cu intenţie, în calitate de verificator SAPS, un control formal al dosarului, în anul 2012 şi a aprobat deciziile de plată a subvenţiilor în anii  2010, 2011 şi 2012, nerespectând Manualul de proceduri şi legislaţia aplicabilă în domeniul subvenţiilor SAPS.

Ea este acuzată și că i-a înlesnit lui Piticari obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetele administrate de Uniunea Europeană şi de la bugetul de stat, în valoare totală de 564.455,64 lei, în numele I.F PITICARI IOAN, prin aceea că, în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, realizând controlul vizual al cererilor de subvenţii precum şi al documentele depuse de fermier, deşi era obligată să le respingă pe motiv că nu erau îndeplinite condiţiile de eligibilitate, iar documentele nu erau valabile.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava – Secţia penală.

 


Intră acum și în grupul de