Deputatul PSD Emanuel Havrici: Mă doare că nu am reușit anul acesta să rezolvăm criza lemnului de foc. Din martie-aprilie anul viitor va fi lemn de foc și cred că va fi și în exces


Intră acum și în grupul de

Deputatul PSD de Suceava, Emanuel Havrici, membru al Comisiei de agricultură și silvicultură, a declarat în emisiunea Exclusiv 90 de minute că nu s-a reușit în acest an soluționarea crizei lemnului de foc, dar este convins că de anul viitor va fi chiar exces de lemn de foc pentru populație.

Havrici a explicat în emisiune că în campania electorală din toamna anului trecut a făcut, în nume personal, o promisiune, că va fi găsită o soluție pentru rezolvarea crizei lemului de foc.

„Până în 2015 nu a fost această criză. Nu a fost o discuție că nu ar avea populația lemn de foc. Eu am fost șef de ocol. Cu bune, cu rele, găseam soluții ca până la urmă toată lumea să aibă.Mă bucuram când vedeam toamna în curțile oamenilor lemne de foc”, a spus deputatul.

El a explicat că problema a apărut în anul 2016 când prin Regulamentul de vânzare a masei lemnoase, doar 15 la sută din total volum de lemn a mers către prestări servicii, și din acest 15 la sută, circa 30 la sută a fost lemn de foc care merge la populație pentru că restul e gaterabil.

Havrici a menționat că chiar în ziua când a ajuns în prima ședință a comisiei de silvicultură am vorbit de problema lemnului de foc și în a doua ședință am reluat acest subiect, iar președintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan a discutat cu Liviu Dragnea această problemă în timp ce el a discutat-o la minister.

„S-a găsit această formulă și am discutat-o și cu colegii de la Direcția Silvică Suceava în încercarea de a găsi o variantă bună pentru ca populația să aibă lemn de foc. S-a mers pe varianta Codului Silvic”, a spus deputatul.

El a menționat că adoptarea noului Cod Silvic a  durat șase luni de zile deși a fost discutat în regim de urgență și a fost votată legea în urma unor insistențe enorme și ale președintelui Ioan Stan și a altor președinți de organizații județene și votul s-a dat în ultima săptămână din luna iunie.

„Din nefericire a intervenit și o problemă legată de minister care, datorită unor proceduri, ale unor situații pe care nu le cunosc, a înțeles să publice Regulamentul de vânzare a masei lemnoase abia acum două săptămâni”, a spus Havrici.

El a menționat că a fost o perioadă de două luni și jumătate când nimeni nu și-a asumat să vândă lemn de foc populației până la apariția Regulamentului, cu excepția unor șefi de ocoale care au invocat Codul Silvic.

„Majoritatea au așteptat Regulamentul ca să aibă procedura legală să nu-i întrebe Curtea de Conturi sau alte instituții ale statului cum au vândut acest lemn”, a spus deputatul.

El a precizat că acum a intrat în vigoare Regulamentul de vânzare, dar că este mult prea târziu pentru că masa lemnoasă pusă spre vânzarea este contractată cu agenți economici care, sigur, vor vinde lemnul ca și anul trecut.

„Mă doare acest lucru.Nu mă așteptam să dureze atât. Am înțeles că le-au trebuit avize de la 14 instituții diferite pentru Regulament”, a spus Havrici.

El a precizat că de  anul viitor, cu toată reticența existentă în anumite structuri executive, legea își va produce efectele, iar din martie-aprilie va fi lemn de foc.

„Anul acesta nu ne-am putut mișca mai repede. În martie-aprilie ar putea să fie și un exces lemn de foc de rășinoase”, a spus deputatul care a menționat că pentru această iarnă acum nu mai este resursă, dar de la 1 ianuarie va fi și vor începe tăierile.

„Lemnul de foc merge în depozite. E prevăzut în Codul Silvic că prioritatea este să meargă spre populație”,a spus Havrici.

El și-a asumat că nu s-a reușit anul acesta să fie rezolvată o criză creată în mod artificial în 2016.

„Acum încercăm să rezolvăm. Nu am reușit anul acesta. Dar la anul va fi și lucrurile se vor regla”, a conchis Emanuel Havrici.


Intră acum și în grupul de