Dezbaterea “HIV-SIDA, o problemă a comunităţii”, una dintre acţiunile organizate în judeţul Suceava pentru marcarea Zilei Mondiale de Luptă Împotriva HIV-SIDA


Intră acum și în grupul de

O dezbatere cu tema “HIV-SIDA, o problemă a comunităţii” va fi organizată joi, la DSP Suceava în parteneriat cu Asociaţia Red Ribbon Fălticeni, evenimentul fiind inclus în cadrul manifestărilor de marcare a Zilei Mondiale de Luptă Împotriva HIV-SIDA, ce se celebrează anual, în data de 1 Decembrie.

Potrivit unui comunicat de presă al DSP Suceava,  Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA este marcată anual,  la data de 1 decembrie, începând din 1988, ca o oportunitate a oamenilor de pretutindeni să se unească în lupta împotriva maladiei, să fie solidari cu cei care trăiesc cu boala şi să-i comemoreze pe cei care au murit în urma acesteia.

Campania mondială de luptă împotriva HIV/SIDA din anul 2017 are mesajul :”Ridicaţi   mâinile pentru prevenirea HIV”  şi are ca obiective creşterea numărului de persoane informate şi educate în legătură cu HIV/SIDA; creşterea numărului de persoane, în special din grupele de risc, care solicită efectuarea unui test de depistare a infectării cu HIV, creşterea numărului de persoane care adoptă un comportament sănătos în relaţie cu HIV/SIDA, reducerea numărului de persoane discriminate și stigmatizate din cauza HIV/SIDA.

La nivel judeţean, campania are ca parteneri administraţia publică locală, ISJ Suceava, Direcţia Judeţeană de Asistenţă Comunitară şi Direcţia de Sănătate Publică Suceava, iar printre activităţile propuse în acest an se numără organizarea dezbaterii „ HIV/SIDA, o problema a comunității” în parteneriat cu Asociaţia Red Ribbon Fălticeni , o acţiune de informare în şcolile din judeţ cu teme legate de prevenirea infecţiei cu HIV în rândul tinerilor, distribuția de pliante la cabinetele medicale școlare și cabinetele medicilor de familie, precum şi distribuția stradală de pliante cu sprijinul elevilor de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava.

Sursa menţionată a prezentat o situație a HIV/SIDA în România, citând Raportul Naţional al Departamentului pentru Monitorizarea şi Evaluarea HIV/SIDA din România al Institutului de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș“, Compartimentul pentru Monitorizarea şi  Evaluarea infecţiei HIV/SIDA în România.

Astfel, la 30 iunie 2017, în România erau 14.655 persoane infectate cu HIV/SIDA erau în viață, (22.520 total cumulativ 1985 – 2016).

“Principala cale de transmitere a fost heterosexuală (64,5% din toate cazurile noi în 2016 și 65% în primele 6 luni ale anului 2017). Numărul de cazuri HIV în rândul consumatorilor de droguri injectabile a fost de 15,5% în 2016 și 12% în primele 6 lunii ale anului 2017. Distribuția pe sexe și grupe de vârstă a cazurilor noi de HIV/SIDA la 31 decembrie 2016, a evidențiat predominanța la sexul masculin și grupa de vârstă 20-29 ani, 30 – 39 ani și 5 – 9 ani, iar în primul trimestru al anului 2017, la sexul masculin și grupele de vârstă 40-49 ani, 25-29 ani și 30-34 ani”, se precizează în comunicatul de presă al DSP Suceava.

Asociaţia Red Ribbon Fălticeni, singura organizaţie non-guvernamentală din judeţul Suceava care reprezintă persoanele infectate şi afectate de HIV-SIDA, a precizat într-un comunicat de presă că în acest an campania la nivel local se desfăşoară cu sprijinul UNOPA, sub sloganul “InspiRED- Inspiră-i pe cei din jurul tău la deschidere, înţelegere, solidaritate!” şi îşi propune să aducă în atenţia comunităţii problematica infecţiei cu HIV.

Sursa citată menţionează că voluntarii Asociaţiei Red Ribbon Fălticeni vor participa la campania de informare derulată în unităţile de învăţământ din judeţ având ca temă prevenirea infecţiei cu HIV în rândul tinerilor, dar şi la o campanie de informare stradală în cadrul căreia vor fi distribuite materiale informative cu tematica HIV, va fi promovată testarea HIV, ca principală modalitate de prevenţie şi control al infecţiei HIV.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de