Șeful ISU Suceava, general Ion Burlui, atenționează sucevenii privind prevenirea incendiilor în această perioadă: Am văzut un caz real cu o pisică ce putea declanșa un incendiu după ce s-a jucat cu instalația electrică a bradului și a rupt cablurile electrice


Intră acum și în grupul de

Șeful ISU Suceava, general de brigadă Ion Burlui, a avertizat, marți, sucevenii să fie precauți în această perioadă pentru a evita producerea de incendii și a spus că inclusiv pisicile din casă pot declanșa dezastre.

Astfel, Burlui a spus într-o conferință de presă că a văzut un caz real când o pisică s-a jucat cu instalația electrică a bradului de Crăciun și a rupt firele și doar prezența acasă a stăpânilor animalului a făcut evitarea unui incendiu în condițiile în care conductorii electrici produceau scântei pe covor.

El a arătat că bradul trebuie să fie proaspăt, să fie amplasat departe de sursele de încălzire, iar aprinderea artificiilor sau lumânărilor să se facă la distanță de brad.

Pompierii suceveni atrag atenția ca în brad să nu fie folosite instalaţii sau decoraţiuni electrice cu defecţiuni sau improvizate, iar la plecarea din locuinţă sau înainte de a adormi se impune decuplarea acestor instalaţii.

„Pentru decorare se vor folosi cât mai multe globuri din sticlă şi alte ornamente realizate din materiale incombustibile și se recomandă evitarea hârtiei, vatei”, avertizează pompierii suceveni.

 

În ceea ce privește sacrificare a porcului din perioada sărbătorilor de iarnă, pompierii recomandă ca locul ales pentru pârlirea porcilor să nu se facă pe vânt, să fie la o distanţă de siguranţă faţă de construcţii sau depozite de furaje, iar  buteliile de gaze utilizate la pârlire să fie amplasate la distanţă faţă de arzător în timp ce furtunele de alimentare să fie prevăzute la capete cu coliere de fixare şi să nu prezinte fisuri, iar pentru orice eventualitate trebuie asigurată o rezervă de apă în apropiere.

În ceea ce privește afumătoarele, acestea trebuie să fie confecţionate din zidărie de cărămidă sau alte materiale incombustibile şi să fie amplasate la distanţe de siguranţă faţă de restul construcţiilor și trebuie supravegheate pe toată perioada funcţionării.

Pompierii suceveni atrag atenția și în privința măsurilor care trebuie avute în vedere în lăcașele de cult,  la slujbele religioase.

”Înaintea începerii activităţilor religioase, personalul clerical să atragă atenţia în ceea ce priveşte folosirea lumânărilor; pe timpul desfăşurării slujbelor religioase, uşile de acces/evacuare nu trebuie să fie blocate sau menţinute încuiate,  pentru asigurarea unei evacuări rapide; să fie păstrate libere culoarele de evacuare; să se asigure dotarea cu mijloace de primă intervenţie și să se verifice instalaţiile de alimentare cu gaze, energie electrică şi mijloacele de încălzire. Funcţionarea acestora ar fi bine să înceteze odată cu începerea slujbelor”, arată pompierii.


Intră acum și în grupul de