Dificultățile întâlnite în găsirea unui loc de muncă, transportul în comun sau birocrația, printre problemele dezbătute de tinerii suceveni în cadrul întâlnirii Com’ON Café


Intră acum și în grupul de

Aproximativ 50 de tineri suceveni au participat luni, 11 decembrie a.c., la consultarea Com’ON Café, din cadrul proiectului Com’ON România, exprimându-și în acest fel opiniile cu privire la nevoile și dorințele lor.

Potrivit Com’ON Romania, la dezbaterile în grupuri mici, în format World Cafe, au existat unele subiecte care au fost discutate în aproape toate grupurile.

„Studenții din Suceava au menționat probleme legate de numărul și distribuirea locurilor de cămin, transportul în comun – ar fi nevoie de mai multe mijloace de transport, care să circule mai des și până mai târziu. Birocrația a fost un alt subiect foarte discutat, și dificultățile întâlnite de către tineri în găsirea unui loc de muncă – așteptări legate de experiență pe care nu au de unde să o obțină – s-a plasat printre cele mai importante teme, la fel ca și înființarea unui Centru de Tineret, o instituție pe care mulți și-o doresc de mult timp”, a arătat sursa citată.

Totodată, tinerii suceveni au discutat despre faptul că pentru a dona sânge, este nevoie de permis de ședere, ceea ce îi exclude pe cetățenii din Republica Moldova și Ucraina din cadrul donatorilor.

De asemenea, tinerii au menționat că meniurile din restaurante nu sunt traduse în nicio limbă sau sunt prost traduse, iar o dezbatere interesantă s-a format pe subiectul magazinelor.

Reprezentanții Com’ON Romania au arătat că unii participanți au identificat magazine de branduri concrete care le lipsesc din Suceava, sau lipsa magazinelor în general, alții au fost de părere că Suceava este fruntașă în țară în ceea ce privește numărul magazinelor și mall-urilor pe cap de locuitor.

Un răspuns ieșit din comun a fost la capitolul „m-a scos din sărite în oraș”: critica și bârfa.

„<<Nu trebuie să fiu constrâns de evenimente ca să înfrumusețez orașul în fiecare zi>> – este una din continuările propoziției <<Dacă aș fi primar… >>, pe lângă amenajarea mai multor coșuri de gunoi, promovarea produselor locale, investirea în sport sau modernizarea parcului Șipote.

Mai mulți tineri și-au prezentat ideile și public, la sfârșitul discuțiilor în grup. <<Mi-a crescut inima în piept când am văzut că acești tineri chiar se implică și discută>> – a spus unul dintre participanți în încheiere, iar Farkas András, co-fondatorul Grupului PONT a ținut să evidențieze engagement-ul tinerilor suceveni de dinaintea și în timpul evenimentului”, au menționat Reprezentanții Com’ON Romania.

Conform sursei citate, la Com’ON Café au fost prezenți și mai mulți reprezentanți ai instituțiilor publice: Marian Andronache, viceprimarul Municipiului Suceava, Ovidiu Milici, consilier local al Municipiului Suceava, Cezar Ungureanu, consilier personal al Primarului Municipiului Suceava, Daniel Davidel, consilier pe Tineret al Direcției Județene pentru Sport și Tineret Suceava din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului și Vasile Gafiuc, președintele Institutului Bucovina. Ei s-au implicat în discuțiile concrete, iar Ovidiu Milici a și luat cuvântul pentru a anunța că va prezenta o parte din problemele menționate și Consiliului Local.

Evenimentul Com’ON Café din Suceava a fost organizat de Fundația Județeană pentru Tineret Suceava și Grupul Pont din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Asociația Studenților din Universitatea “Ștefan cel Mare” – ASUS.

Consultările Com’ON Café au loc în diferite orașe, iar ideile formulate sunt centralizate și transmise și factorilor de decizie. Scopul evenimentelor Com’ON Cafe, din cadrul proiectului Com’ON Romania este de a demara gândire comună, mobilizarea tinerilor și pornirea unui proces de implicare civică al acestora.

Com’On România este susținut de programul Erasmus+ prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

Foto: Szabó Tamás

 

 


Intră acum și în grupul de