Analizele au confirmat rujeola în cazul băiatului de doi ani din Mitocu Dragomirnei ce a murit, joi, la SJU Suceava. Copilul mai fusese internat cu două săptămâni înainte cu o afecțiune respiratorie. Alt caz de rujeolă, confirmat la un copil de șase luni din Falcău, iar alți trei copii sunt suspecți de rujeolă


Intră acum și în grupul de

Autorităţile sanitare sucevene au declanşat o anchetă epidemiologică după ce rezultatele analizelor serologice au confirmat rujeola în cazul băieţelului de doi ani din Mitocu Dragomirnei, care a murit joi seara, în Secţia ATI a SJU Suceava.

Directorul executiv al DSP Suceava, Sebastian Jureschi, a declarat, luni, că rezultatele analizelor de laborator efectuate la Institutul Cantacuzino din Bucureşti privind probele serologice recoltate de la copilul în vârstă de doi ani din Mitocu Dragomirnei au fost comunicate în cursul dimineţii de luni instituţiei şi confirmă că pacientul avea rujeolă.

Jureschi a spus că pacientul a fost internat în data de 2 ianuarie 2018 la SJU Suceava, în Secţia de Pediatrie cu diagnosticul stomatită aftoasă şi febră, iar pe 3 ianuarie, când starea copilului s-a agravat, dezvoltând “un sindrom respirator cu tuse şi insuficienţă respiratorie, cu scăderea saturaţiei în oxigen”, a fost transferat în Secţia de Anestezie Terapie Intensivă a unităţii spitaliceşti.

El a spus că întrucât pacientul avea şi o erupţie pe corp s-au recoltat probe serologice pentru rujeolă, care au fost trimise joi, pentru analiză, la Institutul Cantacuzino din Bucureşti.

“Este vorba despre un copil care suferea de o boală genetică congenitală, pentasomie, şi cu un status imunitar scăzut, de aceea a fost contraindicată vaccinarea”, a explicat Jureschi.

Directorul executiv interimar al DSP Suceava a precizat că, în cursul dimineţii de luni, au fost comunicate rezultatele analizelor efectuate la Institutul Cantacuzino, care au confirmat rujeola în acest caz.

„A fost declanşată o anchetă epidemiologică pentru a stabili link-urile de transmitere inter şi intrafamilială. Medicul de familie a pus la dispoziţia reprezentanţilor DSP Suceava documentele medicale în acest caz şi a fost purtată o primă discuţie privind problemele din comunitate. Se va păstra legătura cu toţi medicii de familie din zonă pentru intensificarea vaccinării ROR a tuturor restanţierilor. Limitarea epidemiei de rujeolă nu se face decât cu ajutorul părinţilor care înţeleg responsabilitatea pe care o au în a-şi proteja copiii împotriva acestei boli. Vaccinarea este cea mai eficientă armă care se poate folosi împotriva acestei boli grave”, a declarat Jureschi.

El a mai spus că DSP Suceava mobilizează personalul propriu şi colaborează cu toţi medicii de familie, care trebuie intensifice vaccinare a copiilor aflaţi pe listele de asiguraţi şi să identifice toţi copiii nevaccinaţi.

Jureschi a menţionat că şi asistenţii medicali comunitari vor fi mobilizaţi, întrucât aceştia au responsabilităţi în a sprijini medicii de familie în identificarea şi mobilizarea vaccinării copiilor din comunităţile cu risc.

El a mai precizat că în cadrul anchetei epidemiologice vor fi identificaţi toţi contacţii pacientului bolnav de rujeolă, inclusiv cei din Secţia de Pediatrie a SJU Suceava din perioada spitalizării, din primele date fiind vorba doar despre o singură persoană, urmând să se stabilească dacă persoana respectivă a fost vaccinată antirujeolic.

Jureschi a declarat că celelalte două surori ale băieţelului din Mitocu Dragomirnei sunt vaccinate împotriva rujeolei.

La rândul său, medicul primar epidemiolog Dinu Sădeanu, şef al Serviciului de Control în Sănătate Publică din cadrul DSP Suceava a declarat că s-a solicitat, luni, conducerii SJU Suceava, printr-o adresă scrisă, documentele medicale ale copilului din Mitocu Dragomirnei.

El a arătat că decesul copilului din Mitocu Dragomirnei ar fi survenit în urma unei bronhopneumonii, a insuficienţei respiratorii severe şi a unui sepsis sever.

Sădeanu a precizat că pacientul mai fusese internat în urmă cu două săptămâni în spital cu o afecţiune respiratorie.

Medicul epidemiolog sucevean a spus că un alt caz de rujeolă confirmat s-a înregistrat la un copil în vârstă de şase luni din Falcău, care a fost internat în spital, fiind ulterior externat în stare bună.

El a menţionat că, în prezent, există suspiciuni de îmbolnăvire la trei copii cu vârsta sub un an, din care unul în vârstă de 7 luni din Pârteştii de Jos şi alţi doi copii în vârstă de 10 luni din localităţile Humoreni şi Dealul Zvoriştei, în aceste cazuri au fost recoltate probe serologice pentru rujeolă, care au fost trimise luni, pentru analiză, la Institutul Cantacuzino din Bucureşti.

Purtătorul de cuvânt al SJU Suceava, medicul Mihai Ardeleanu, a declarat, luni, că pacientul în vârstă de 2 ani, din Mitocu Dragomirnei, a fost internat marţi, 2 ianuarie, în spital cu “un tablou clinic de stomatită”, după care, la scurt timp, a început să facă febră şi “a dezvoltat o suferinţă pulmonară, cu tuse şi dispnee, adică cu respiraţie tot mai grea”.

“Iniţial, în Secţia de Pediatrie a fost internat, a fost pus la oxigen şi la medicamente analeptice respiratorii, care să-i ajute respiraţia, iar din cauza că saturaţia în oxigen a început să scadă la 90 la sută, a fost mutat în Terapia Intesivă a spitalului unde s-a continuat administrarea de oxigen, după care a fost intubat, ventilat”, a explicat Ardeleanu.

El a spus că, din păcate, copilul a murit în Secţia ATI în cursul serii de joi, 4 ianuarie 2018.

“Deoarece era ca un diagnostic de viroză respiratorie, dar cu un aspect radiologic ca de pneumonie interstiţială virotică, deci o afecţiune care este foarte frecventă, mai ales în aceste momente ale anului, s-au luat probe serologice pentru foarte multe virusuri şi acestea au fost trimise pentru analize la Institutul Cantacuzino din Bucureşti”, a menţionat Ardeleanu.

El a precizat că pacientul nu fusese vaccinat antirujeolic, însă copilul avea o malformaţie congenitală.

“Suntem în aşteptarea acestor rezultate pentru a şti dacă a fost o viroză şi care anume dintre virusuri”, a mai spus Ardeleanu adăugând că şi în condiţiile în care rezultatele analizelor vor confirma rujeola, simptomele nu indicau “un debut tipic de rujeolă” în cazul acestui copil.

Reamintim că Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a anunţat, vineri, că cel de a 38-lea deces posibil cauzat de rujeolă, aflat în curs de investigare în vederea confirmării sau infirmării bolii, s-a înregistrat în judeţul Suceava, la un copil în vârstă de doi ani.

Într-un comunicat al CNSCBT se preciza că de la debutul epidemiei de rujeolă şi până în data de 5 ianuarie 2018 s-au confirmat 10 307 cazuri de rujeolă, din care 37 de decese.

 “Un al 38-lea deces posibil datorat rujeolei se afla în curs de investigare în vederea confirmării/infirmării (copil în vârstă de 2 ani, sex maculin, nevaccinat, din judeţul Suceava). În săptămâna 01 – 05.01.2018 au fost raportate încă 28 de cazuri nou confirmate în 7 judeţe şi în municipiul Bucureşti”, se mai preciza în comunicatul CNSCBT.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de