Șeful Gărzii Forestiere Suceava: Mistreții au provocat pagube culturilor agricole de aproape 500.000 de lei, iar urșii și lupii au atacat animale domestice din zeci de gospodării


Intră acum și în grupul de

În anul 2017, pagubele produse de vânat, în special de mistreţi, culturilor agricole au fost estimate la peste 470 000 de lei, iar alte 61 de pagube s-au înregistrat în urma atacurilor urşilor şi lupilor asupra bovinelor, ovinelor şi cabalinelor din gospodării din judeţele Suceava şi Neamţ.

Inspectorul şef al Gărzii Forestiere Suceava, ing. Mihai Găşpărel, a declarat, marţi, că inspectorii instituţiei au fost convocaţi să participe la comisiile pentru pagube produse de vânat în peste 100 de situaţii fie la culturile agricole, fie în rândul animalelor domestice din gospodării aflate în zona de munte a judeţelor Suceava şi Neamţ.

Găşpărel a menţionat că au fost situaţii în care inspectorii GF Suceava au fost convocaţi să participe la aceste comisii şi de către patru ori pe zi, iar cele mai multe convocări au fost generate de pagubele produse de mistreţ culturilor agricole, dar au existat şi foarte multe sesizări, în special în zona de munte a judeţelor Suceava şi Neamţ, unde s-au înregistrat atacuri ale carnivorelor mari, respectiv urşi şi lupi, asupra efectivelor de bovine şi ovine din gospodăriile oamenilor.

El a spus că în cadrul comisiilor au fost încheiate 40 de procese verbale de constatare a pagubelor, valoarea totală estimată pentru pagubele produse în cazul culturilor agricole fiind de de 470 354 de lei.

“Proprietarii de teren nu îşi cunosc obligaţiile pe care le au pentru a primi aceste despăgubiri. Sunt situaţii în care se revine cu o a opta sau a zecea sesizare formulată de o singură persoană prin care ne solicită despăgubiri, iar despăgubirile pentru anumite pagube produse de vânat se dau în anumite condiţii. Aceste condiţii vizează pe de o parte proprietarul, care trebuie să-şi ia măsuri de protecţie a culturii agricole prin montarea de garduri, împrejmuiri, garduri electrice, sperietori şi să încerce să-şi protejeze cultura, iar de cealaltă parte este gestionarul fondului cinegetic, care are obligaţia recoltării exemplarelor de vânat prevăzute în cota de recoltă. Totodată, trebuie să efectueze acţiunile de îndepărtare a vânatului de zonele în care există riscul să producă pagube, prin efectuarea de patrule, şi să asigure hrana complementară a vânatului astfel încât acesta să nu fie tentat să intre pe ogoare”, a explicat Găşpărel.

El a mai spus că proprietarii terenurilor cu culturi agricole trebuie să notifice gestionarul fondului cinegetic prin intermediul Primăriilor atunci când sunt înregistrate pagube pentru a se interveni cu acţiuni de îndepărtare a vânatului din zonele respective.

Găşpărel a precizat că alte 61 de pagube au fost produse de urşi şi lupi care au atacat animalele domestice din gospodării de pe raza judeţelor Suceava şi Neamţ, iar documentaţiile care au fost întocmite pentru aceste pagube au fost transmise Ministerului Mediului pentru aprobare şi achitare a acestora.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de