168 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române. Prim-adjunctul inspectorului-şef al IJJ Suceava: „Ceea ce este Jandarmeria astăzi se datorează în primul rând dăruirii şi pasiunii oamenilor săi”


Intră acum și în grupul de

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava a desfășurat o serie de activităţi cu ocazia aniversării celor 168 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române.

Prim-adjunctul inspectorului şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava, colonelul Iulian Iacob, a declarat, luni, în cadrul unei conferințe de presă, că pe data de 3 aprilie se împlinesc 168 de ani de la promulgarea de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica a „Legiuirii pentru Reformarea Corpului Slujitorilor în Jandarmi”, dar şi 28 de ani de la renaşterea Jandarmeriei după Revoluţia din decembrie 1989.

„Documentul prevedea faptul că Jandarmeria <<este o putere înfiinţată pentru a priveghea siguranţa publică, ţinerea bunei rânduieli şi aducerea la împlinire a legilor>>, executarea zilnică a unui serviciu ordinar, pe baza regulamentelor sale şi un serviciu extraordinar la solicitarea autorităţilor, de subunităţile mobile din structură. Pentru executarea serviciului extraordinar, s-a luat măsura creării unor subunităţi speciale, formate din militari aleşi dintre cei mai vrednici jandarmi şi care <<vor sta la fiecare ţinut pe lângă ispravnici şi vor fi folosiţi pentru prinderea făcătorilor de rele şi alte extraordinare trebuinţe de importanţă>>”, a spus colonel Iulian Iacob.

El a mai arătat că potrivit dispoziţiilor legii din 3 aprilie 1850, care reprezintă un act de referinţă şi de însemnătate istorică, se pun bazele unei noi forţe de poliţie cu specific militar.

„Toate celelalte legi care i-au urmat nu au făcut decât să dezvolte, să reformuleze şi să îmbunătăţească aceste principii, rămase valabile în întreaga sa istorie, astfel încât, după 168 de ani, evoluţia Jandarmeriei constituie un drum parcurs pe linia afirmării ca instituţie sigură, credibilă şi echidistantă în folosul cetăţeanului”, a precizat prim-adjunctul inspectorului şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava.

De asemenea, colonel Iulian Iacob a menționat că prezenţa activă a jandarmilor în stradă, în mijlocul cetăţenilor, a devenit o obişnuinţă, scopul de prevenţie fiind în prim plan.

Totodată, jandarmii urmăresc descurajarea comiterii faptelor ce aduc atingere ordinii şi siguranţei publice, având toleranţă zero faţă de făptuitori.

„Sărbătorim astăzi ziua unei instituţii care este şi nouă şi veche în acelaşi timp. O instituţie puternică, a cărei forţă este dată de rădăcinile temeinic ancorate în tradiţiile naţiunii şi a cărei evoluţie este rezultatul firesc al unei extraordinare capacităţi de adaptare, modelare şi modernizare. Ceea ce este Jandarmeria astăzi se datorează în primul rând dăruirii şi pasiunii oamenilor săi”, a subliniat prim-adjunctul inspectorului şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava, colonelul Iulian Iacob.

El a precizat că în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Jandarmeriei Române, la nivelul IJJ Suceava s-au desfăşurat o serie de activităţi specifice.

Astfel, luni, pe 26 martie a.c,  inspectoratul a organizat Ziua Veteranilor Unităţii, având printre invitaţi cadre în rezervă ale unităţii.

De asemenea, în data de 27 martie s-a desfăşurat competiţia sportivă „Cupa Jandarmeriei”, ocazie cu care jandarmii din cadrul subunităţilor inspectoratului au participat la concursuri de atletism, şah şi tenis de masă.

Activităţile dedicate Zilei Jandarmeriei Române au continuat cu  Ziua Porţilor Deschise, activitate înscrisă în programul „Școala Altfel: să ştii mai multe, să fii mai bun!” şi care s-a desfăşurat în data de 28 martie, atât la sediul inspectoratului, cât şi la sediile detaşamentelor din Fălticeni, Gura Humorului, Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei.

Ziua Jandarmeriei a fost sărbătorită duminică, 1 aprilie, şi pe platoul centrului comercial Iulius Mall Suceava.

Detaşamentul de intervenţie al inspectoratului a prezentat exerciţii de intervenţie profesională, un moment de dresaj cu câinii de serviciu, precum şi tehnica din dotarea structurilor de intervenţie.

Totodată, elevii Şcolii de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni au oferit pliante care conţineau informaţii necesare cu privire la urmarea unei cariere militare în cadrul Jandarmeriei Române.

Colonelul Iulian Iacob a mai arătat că seria manifestărilor dedicate Zilei Jandarmeriei Române se va încheia marți, 3 aprilie, cu simpozionul „Contribuţia Jandarmeriei Române la realizarea Marii Uniri”, care va avea loc la sediul IJJ Suceava.

La rândul său, comandantul Şcolii Militare de Subofiţeri de Jandarmi Fălticeni, colonel Ionel Postelnicu, a arătat în cadrul conferinței faptul că instituția pe care o conduce a desfășurat diverse activități cu prilejul Zilei Jandarmeriei Române.

Astfel, colonelul Ionel Postelnicu a menționat că în cadrul activităților au fost sărbătoriți cei care au lucrat în unitatea militară și s-a desfășurat „Cupa Jandarmeriei”, la care au participat cadre militare și elevi.

De asemenea, marți, pe 3 aprilie, vor fi prezentate în cadrul instituției ordine de ministru cu privire la înaintarea în grad.

Comandantul Şcolii Militare de Subofiţeri de Jandarmi Fălticeni a ținut să sublinieze faptul că în acest an instituția sărbătorește zece ani de funcționare și că aceasta funcționează într-o cazarmă construită la 1898 de Regimentul 16 Dorobanți.

(M.T.)


Intră acum și în grupul de