Copiii suceveni se pot familiariza, prin joc, cu noțiuni financiare prin proiectul „Școala de bani pe roți” derulat de BCR


Intră acum și în grupul de

Copiii cu vârste cuprinse între 7 şi 14 ani se pot familiariza prin joc cu noţiuni financiare de bază în cadrul proiectului “Şcoala de bani pe roţi”. Camionul FLIP în care se desfăşoară lecţiile de educaţie financiară a poposit şi la Suceava şi va staţiona până pe 26 aprilie.

Directorul Sucursalei Suceava a Băncii Comerciale Române, Dan Mocanu, a declarat, miercuri, la lansarea la Suceava a programului itinerant “Şcoala de bani pe roţi”, că  acesta se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 7 şi 14 ani şi face parte dintr-un proiect mai amplu de educaţie financiară derulat de BCR la nivel naţional, ce are incluse componente pentru fiecare categorie de vârstă.

Mocanu a spus că programul “Şcoala de bani pe roţi” a fost lansat în luna iunie 2017, iar camionul FLIT a parcurs anul trecut aproape 10 000 de kilometri şi a poposit în Bucureşti, Constanţa, Tulcea, Galaţi, Focşani, Bacău, Vaslui şi Piatra Neamţ, iar în acest an a parcurs aproximativ 700 de kilometri, acum fiind prezent şi în Bucovina.

“Noi spunem, BCR, că “Şcoala de bani pe roţi” e o lecţie de educaţie financiară.

De obicei, când ne gândim la o lecţie de educaţie financiară, majoritatea se gândeşte la lucruri foarte complicate, la instrumente financiare foarte complicate, iar scopul este de a explica asta, ne bazăm pe lucruri foarte simple, pe lucruri de bază, pe chestiuni pe care ar trebui să le cunoască fiecare dintre noi. În cadrul acestui camion, sala de training este amenajată atât ca un loc de joacă, cât şi ca o sală de curs. Aici copiii beneficiază de ateliere cu ajutorul trainerilor noştri se desfăşoară anumite activităţi, o sesiune durează o oră şi jumătate”, a spus directorul Sucursalei Suceava a BCR adăugând că la Suceava camionul FLIT va staţiona până pe 26 aprilie şi că speră ca până la sfârşitul acestei perioade să beneficieze de lecţia de educaţie financiară cât mai mulţi copii.

Mocanu a precizat că peste 1000 de salariaţi ai BCR au devenit traineri de educaţie financiară şi au organizat ca voluntari mai multe workshop-uri în România, de care au beneficiat aproximativ 18 000 de români, iar cu ajutorul camionului FLIT peste 6000 de copii au participat la ateliere de lucru privind educaţia financiară.

Directorul Sucursalei Suceava a BCR a subliniat că prin acest program copiii învaţă să facă diferenţa între nevoi şi dorinţe, iar ca adulţi vor putea lua decizii financiare mult mai echilibrate.

El a mulţumit Primăriei Suceava şi primarului Ion Lungu pentru sprijinul acordat acestui proiect, dar şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava pentru suport în organizarea atelierelor de lucru în cadrul programului “Şcoala de bani pe roţi”.

Prezent la lansarea programului “Şcoala de bani pe roţi”, primarul Sucevei, Ion  Lungu, a declarat că acest proiect este “binevenit oricând”, întrucât de educaţie financiară au nevoie nu numai copiii, ci şi adulţii, adăugând că proiectul este unul „de interes public şi local”

“Proiectul este binevenit oricând şi poate că era bine să fi avut loc mai înainte, prin anii `90, când erau mai mulţi bani, însă mulţi oameni şi tineri n-au ştiut să-i cheltuiască, să-i folosească, să aprecieze adevărata valoare a banilor. Am tot auzit criticându-se acest lucru că nu avem educaţie financiară, că tinerii noştri nu ştiu acest lucru şi că ar fi bine să îi învăţăm de mici. Iată, dumneavoastră sunteţi deschizători de drumuri, deschideţi o pârtie pe acest segment şi cred că şi la nivelul curriculei şcolare ar trebui să fie asemenea materii astfel încât să-i înveţe pe tineri de mici cum se folosesc banii, să aprecieze valoarea banilor”, a spus Lungu.

El a subliniat importanţa derulării unor astfel de programe de educaţie financiară în România.

Reprezentatul ong-ului “Şcoala de Valori”, Laura Teodor, a declarat că în cadrul atelierelor de lucru copiii învaţă prin intermediul activităţilor interactive cum să facă economii şi să-şi gestioneze banii de buzunar de la o vârstă mică, să ia decizii şi să conştientizeze care este importanţa banilor pe termen lung, printre obiectivele programului numărându-se şi  scăderea ratei îndatorărilor în rândul tinerilor.

“Atelierele durează câte o oră şi jumătate, sunt diferite activităţi interactive, iar acestea vin ca o completare a ceea ce se întâmplă la şcoală”, a spus LauraTeodor.

Trei dintre trainerii voluntari, Sergiu Semeniuc, elev în clasa a X-a, de la Colegiul Naţional “Petru Rareş” Suceava şi surorile Rania şi Mariam Kutkut, eleve în clasa a IX-a şi a X-a la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”, au declarat că le place foarte mult să lucreze cu copiii de vârstă mai mică, pentru că sunt cei mai activi şi entuziaşti.

Voluntarii au spus că au fost instruiţi la rândul lor pentru a deveni traineri în cadrul atelierelor interactive din programul “Şcoala de bani pe roţi” şi că sunt bucuroşi să împărtăşească şi altor copii informaţiile pe care le-au aflat.

(Liliana Bujdei)

 

 


Intră acum și în grupul de