Rectorul interimar al USV: Ar fi bine să înceteze minciuna că s-au luat locurile de la București și s-au dat la Suceava și să se discute despre ceea ce s-a întâmplat în fapt: mutarea unor locuri bugetate de la științe socio-umane la medicină, inginerie, agronomie


Intră acum și în grupul de

Rectorul interimar al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, a explicat, într-o analiză cu privire la distribuția locurilor bugetate din universitățile românești că mutările care s-au făcut au avut loc preponderent între universități din același centru universitar și că „ar fi bine să înceteze minciuna că s-au luat locurile de la București și s-au dat la Suceava”.

Mihai Dimian a precizat, pe pagina sa de socializare, că în ceea ce privește distribuția locurilor bugetate în 2018 comparativ cu 2017, în cele mai mari patru centre universitare, respectiv București, Cluj, Iași și Timișioara, se constată că la licență 66% dintre locuri sunt alocate celor patru centre, la masterat 71-72%, iar la doctorat 84-85% (40% dintre locurile la doctorat fiind alocate Bucureștiului).

„Deci nu absolvenții de licență din București sunt direcționați către alte centre pentru masterat și doctorat ci invers și chiar într-o pondere majoră”, a spus Dimian.

Rectorul interimar al USV a menționat și că timp de zece ani a militat pentru elaborarea unei metodologii de alocare a locurilor bugetate și consideră că aceasta este abordarea normală a acestei probleme.

„În 2017 am fost membru al Consiliului Național de Statistică și Prognoză în Învățământul Superior și am contribuit la elaborarea unui proiect de metodologie. Persoanele care spuneau că nu e treaba Consiliului să facă o Metodologie și care au amânat timp de un an elaborarea ei sunt prezentați acum ca eroii luptei pentru metodologie împotriva atribuirii prin decizie a Ministrului”, a precizat prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian.

De asemenea, într-un alt grafic, rectorul interimar al USV a evidențiat diferența de locuri bugetate între 2017 și 2018 la șase universități din București și patru din Iași.

„Ar fi bine să înceteze minciuna că s-au luat locurile de la București și s-au dat la Suceava și să se discute despre ceea ce s-a întâmplat în fapt: mutarea unor locuri bugetate de la științe socio-umane la medicină, inginerie, agronomie. Este oare mai bine sau mai rău pentru România?”, a subliniat Dimian.

Totodată, prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian a explicat că personal nu susține modificări mai mari de 3% de la un an la altul, dar lucrul acesta s-a întâmplat des și în trecut, în timpul miniștrilor Funeriu sau Pricopie.

Precizăm că studenții din marile centre universitare din țară au anunțat proteste la Ministerul Educației nemulțumiți de modul de repartizare al numărului de locuri la „fără taxă”.

Pe pagina de facebook „Baricada universitară” se menționează că actuala conducere a Ministerului Educaţiei a luat decizii abuzive și se solicită demisia ministrului sucevean Valentin Popa.

În evenimentul creat de „Baricada universitară” este prezentat următorul mesaj:

„Studenţi, absolvenţi şi profesori, deopotrivă, protestăm împotriva deciziilor abuzive luate de conducerea actuală a Ministerului Educaţiei!

Conform deciziei acestuia, vor fi retrase un număr semnificativ de burse de nivel universitar, masteral şi doctoral, unor universităţi care au performanţe recunoscute în predare şi cercetare. În schimb, câştigă burse în plus universităţi precum cea din Suceava, care oferă programe de studiu în aceleaşi domenii ca universităţile care au pierdut locuri.

Un număr de aproximativ 1000 studenţi vor fi nevoiţi să îşi plătească studiile masterale şi doctorale, cu costuri prohibitive, dacă aleg să urmeze programele unor universităţi cu programe foarte atractive şi solide – Universitatea din Bucureşti, Universitatea Babeş-Boylai, Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iaşi, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative Bucureşti. Programele de studiu umaniste şi de ştiinţe sociale vor fi cele mai afectate.

În lipsa acestor resurse financiare, universităţile respective riscă să închidă programe, să elimine cursuri şi chiar să renunţe la cadre didactice.

Considerăm aceste decizii abuzive şi arbitrare şi solicităm public revenirea la numărul de burse de anul trecut. Există suspiciunea legitimă că metodologia de acordare a locurilor nu a fost respectată. Ministerul poate încuraja anumite universităţi şi domenii de studiu, dar urmând o procedură clară şi transparentă, ceea ce nu este cazul acum, şi fără să afecteze autonomia universitară şi desfăşurarea programelor curente.

Prin acest abuz de putere, ministrul Valentin Popa se descalifică şi trebuie să îşi dea demisia!

Protestăm de asemenea şi împotriva subfinanţării cronice a învăţământului universitar, politică ce face universităţile complet dependente de alocările locurilor bugetate, oricum puţine şi slab finanţate.

*****

Universităţi care au pierdut cele mai multe locuri faţă de anul trecut:

  1. Universitatea din București: pierde 335 de locuri la master şi 59 la doctorat (28 bugetate).
  2. Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj: pierde 200 de locuri la master şi 42 la doctorat (19 bugetate).
  3. SNSPA: pierde 150 de locuri la master şi 8 la doctorat (4 bugetate).
  4. Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași: pierde 139 de locuri la masterat şi 16 la doctorat (5 bugetate).
  5. Universitatea de Vest din Timișoara: pierde 32 de locuri la master şi 5 la doctorat (3 bugetate)

Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, al cărei rector suspendat este ministrul Educației, Valentin Popa, primește 595 de locuri la Master, cu 55 mai multe decât anul trecut, iar la Doctorat câștigă 8 locuri bugetate față de anul trecut.”


Intră acum și în grupul de