Ministerul Energiei a deblocat aproape 30 de milioane de lei pentru continuarea activității Companiei Naționale a Uraniului. Sindicatul din CNU mulțumește deputatului Alexandru Băișanu pentru implicarea în rezolvarea situației


Intră acum și în grupul de

Sindicatul Exploatare – Preparare Uraniu din cadrul Companiei Naționale a Uraniului S.A. a transmis un comunicat în care anunță că declanșarea protestelor legale a fost evitată după ce Ministerul Energiei a deblocat suma de 29,4 milioane de lei pentru continuarea activității companiei, iar sindicaliștii mulțumesc deputatului Alexandru Băișanu pentru implicare în soluționarea problemei.

Sindicatul din CNU arată în comunicat că în data de 24.04.2018 s-a deblocat suma de 29,494 milioane lei, sumă vitală pentru continuarea activității companiei, de către Ministerul Energiei în favoarea Companiei Naționale a Uraniului S.A., sumă blocată în august 2017, evitându-se practic declanșarea tuturor formelor de protest legale începând cu data de 02.05.2018.

 

„Mulțumim, pe această cale, tuturor persoanelor implicate în rezolvarea acestei probleme și, în mod special, domnului deputat Alexandru Băișanu – vicepreședinte ALDE și domnului Ion Popescu – președinte al Confederației Sindicale Naționale Meridian, al căror rol a fost major în rezolvarea acestei probleme”, se menționează în comunicatul semnat în numele Colegiului Director al Sindicatului de Mugurel Huțuleac.

 

Sindicatul din CNU precizează că până la sfârșitul săptămânii se va face plata drepturilor salariale către angajații companiei, iar începând cu data de 02.05.2018 se va face plata – eșalonat – către furnizori.

„Lupta pentru salvarea Companiei Naționale a Uraniului S.A. este departe de a se fi terminat, dar s-a făcut un pas ÎNAINTE”, subliniază sindicaliștii din CNU.

Compania Națională a Uraniului a rămas fără finanțare, iar din 2 aprilie angajații au fost trimiși în concediu de odihnă până în data de 16 aprilie, activitatea fiind reluată apoi fără siguranța că salariații vor primi drepturile salariale.

Deputatul ALDE de Suceava, Alexandru Băișanu, a cerut, într-o interpelare adresată ministrului Energiei, Anton Anton, să blocheze „falimentarea din pix” a Companiei Naționale a Uraniului și destituirea imediată a persoanelor vinovate de situația în care a ajuns compania.

Astfel, prin interpelarea făcută, deputatul sucevean întreabă de ce Ministerul Energiei a blocat suma de aproximativ 29 milioane lei, nepunând în aplicare prevederile Legii nr. 42/2017, astfel încât suma de bani care a fost reținută ilegal din contractul încheiat de CNU-SA cu ANRSPS, ducând practic compania la o situație extrem de gravă din punct de vedere economic – financiar.

 

 

Băișanu mai întreabă cum a dispărut din Bugetul CNU-SA, suma de 21 milioane lei cu promisiunea ministrului de lnterne, Carmen Dan, ca o altă suma de 21 milioane lei să fie alocată la rectificarea bugetară din vara anului 2018, promisiunea fiind făcută fostului ministru al Energiei, Toma Florin Petcu. El vrea să afle și de ce nu s-a întocmit documentația necesară către Ministerul  de lnterne pentru solicitarea sumelor mai sus amintite pentru încheierea unui contract cu ANRSPS de către CNU-SA pentru livrare de octoxid de uraniu.

 

Mai mult, parlamentarul ALDE întreabă de ce nu s-a făcut nimic pentru punerea în aplicare a Memorandumului adoptat în ședința de guvern din data de 25.05.2017, având că temă ” Acordarea unui ajutor de restructurare a Companiei Naționale a Uraniului SA, dar și de ce nu s-a făcut nimic concret pentru valorificarea stocului de dioxid de uraniu, existent pe platforma de la Uzina Feldioara, încă din anul 2015.

„Nimeni nu răspunde de degradarea acestui material instabil chimic?”, se întreabă deputatul.

Băișanu vrea să afle și de ce planul de restructurare al CNU-SA nu s-a depus în luna februarie 2017, în condițiile în care compania I-a depus în termen, iar la acest plan au lucrat și reprezentanți ai Ministerului Energiei și a fost depus abia în luna iunie 2017, dar și de ce s-a întârziat nejustificat acordarea tranșei a doua din Ajutorul de salvare a CNU-SA la începutul anului 2017, nepunând în aplicare Legea nr. 42/2017, lucru ce a condus la funcționarea anormală a companiei, la dezechilibre majore din punct de vedere economic și la mișcări sociale fără precedent.


Intră acum și în grupul de