Echipa Colegiului „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, pe podium, la Concursul Național „Călătoria mea multiculturală”


Intră acum și în grupul de

Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului a obținut locul al treilea la Concursul Național „Călătoria mea multiculturală” desfășurat la Satu Mare.

 

Echipa Colegiului Alexandru cel Bun, „Vânătorii de comori”, a participat la Concursul Național „Călătoria mea multiculturală”, organizat în acest an la Satu Mare, în perioada 11 – 13 mai. Concursul este inclus în Calendarul Concursurilor Naționale Școlare finanțate de către Ministerul Educației Naționale în anul școlar 2017 – 2018 , aprobat cu O.M.E.N. nr. 27018/27.02.2018, poziția 51. Organizatorii au fost: Ministerul Educației Naționale, Reprezentanța Comisiei Europene în România,  Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare, Liceul de Arte Aurel Popp, Liceul Reformat și Liceul Teoretic German Johann Ettinger din Satu Mare.

Concursul, aflat la a V-a ediție, a avut, ca în fiecare an, o temă care se încadrează în obiectivele acestui eveniment, promovarea interculturalității, stimularea creativității și originalității elevilor participanți, Patrimoniul cultural din comunitatea mea. La etapa națională au participat elevi reprezentanți ai 16 minorități naționale din 17 județe, selecția s-a făcut din  cele 102 echipaje din 23 județe participante la etapa județeană.  Minoritățile reprezentate au fost: maghiari, germani, rromi, polonezi, italieni, croati, ucraineni, rusi-lipoveni, greci, slovaci, sarbi, bulgari, turci, tatari, aromani, evrei iar județele reprezentate în concurs au fost: Argeș, Bacău, Botoșani, Bihor, Ilfov, Iași, Satu Mare, Timișoara, Gorj, Constanța, Mehedinți, Mureș, Covasna, Suceava, Brașov, Cluj, Caraș Severin.

Echipa Colegiului Alexandru cel Bun a reprezentat minoritatea poloneză și a fost formată din următorii elevi: Drozdek Mariana Justyna – clasa a X-a D, Tcaci Cristina Maria – clasa a X-a A și Revai Lucian Ioan – clasa a X-a A care au fost însoțiți de profesor Orheian Vrânceanu Maria. Coordonatorii echipei au fost prof. Dragomirescu Raluca și Cîmpan Brîndușa Luminița de la colegiul humorean dar putem spune că au participat la reușită toți cei care au dorit să se implice: Inspector Minorități Naționale Albu Cristina Maria de la ISJ Suceava care ne-a încurajat în permanență, echipa managerială de la Colegiul Alexandru cel Bun care a susținut participarea, ASPA GH care a asigurat transportul cu microbuzul colegiului, părinții elevilor care au pregătit produsele gastronomice, Școala Gimnazială Krystyna Bochenek din Poiana Micului și Școala Gimnazială Henryk Sienkiewicz din Solonețu Nou, care ne-au ajutat cu materiale promoționale.

La deschiderea festivă a participat doamna Irina Elisabeta Kovács,
Secretar de Stat în cadrul Ministerului Educației Naționale, Învățământ în Limbile Minorităților și am avut șansa să o reîntâlnim pe doamna Naghi Ana Elisabeta, care ne-a fost alături în permanență, reprezentant al Ministerului Educației Naționale, inițiatoarea și sufletul acestui eveniment de amploare.

Cele trei zile au reprezentat o șansă în plus pentru toți participanții de a vizualiza și de a învăța despre minoritățile din România prin dans, piese de teatru, prezentări de costume, prezentări PowerPoint și filme. Parada organizată în centrul orașului a fost un adevărat spectacol, seara minorităților a oferit prilejul de a degusta din produsele specifice și de a învăța dansuri ale minorităților iar concursul în sine a fost dificil de evaluat pentru juriu pentru că toți cei prezenți au impresionat prin bogăția patrimonului, prin implicare și dăruire.

Fiecare etapă a concursului la care avem șansa să participăm cu elevii etnici polonezi reprezintă un prilej de implicare pentru aceștia, un moment de culoare, ritm și diversitate care nu poate decât să facă plăcere tuturor participanților. Totul este pus în valoare: talent, spirit de echipă, cultură, mentalitate, religie, imagine și text, organizare, prestație, costume și preparate specifice. Cu fiecare participare la acest concurs ne simțim mai mândri că avem printre noi etnici polonezi care au atât de mult de oferit și care sunt mereu dornici să o facă.

Mulțumim tuturor celor care s-au implicat și așteptăm noi șanse de a face parte din ceea ce se întâmplă în fiecare an, Concursul Național “Călătoria mea Multiculturală”.

 

Profesor Cîmpan Brîndușa Luminița

Profesor Dragomirescu Raluca

Colegiul Alexandru cel Bun

Gura Humorului, Suceava


Intră acum și în grupul de