Personalităţi ale lumii medicale participă la cea de a VII-a ediţie a Zilelor Medicale ale Sucevei fiind așteptaţi circa 600 de medici de diferite specialităţi medicale, 200 de medici stomatologi, asistenţi medicali, invitaţi din Republica Moldova şi Ucraina, dar şi ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea şi şeful DSU, medicul Raed Arafat


Intră acum și în grupul de

Personalităţi ale lumii medicale din România participă, în perioada 24-26 mai 2018, la cea de a VII-a ediţie a Zilelor Medicale ale Sucevei, la acest eveniment fiind aşteptaţi 600 de medici de diferite specialităţi medicale, 200 de medici stomatologi, asistenţi medicali,  invitaţi din Republica Moldova şi Ucraina, dar şi ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea şi şeful DSU, medicul Raed Arafat.

Preşedintele Colegiului Medicilor Suceava, chirurgul sucevean Sorin George Hîncu, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că evenimentul Zilele Medicale ale Sucevei, aflat la a VII-a ediţie, este organizat de Colegiul Medicilor Suceava, Colegiul Medicilor Dentişti Suceava şi filiala suceveană a  Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România.

Hîncu a spus că de la o ediţie la alta s-a reuşit ca evenimentul să fie unul de marcă pentru toate categoriile de medici din judeţul Suceava, din judeţele învecinate şi din ţară, dar şi pentru asistenţii medicali.

El a precizat că tema aleasă pentru ediţia din acest an “Managementul pacientului critic” este de interes general, întrucât pacientul critic există în orice specialitate, iar managementul acestuia se referă la marile urgenţe, traume, care necesită implicarea specialiştilor din medicina primară, Serviciul de Ambulanţă Judeţean, ISU, UPU, ATI .

Preşedintele CM Suceava a mai spus că şi-au anunţat deja participarea 550 de medici, iar printre invitaţi se numără personalităţi ale lumii medicale, cadre didactice universitare, academicieni, şefi de clinici din ţară şi străinătate, care, prin conferinţe şi dezbateri, vor creşte nivelul ştiinţific al manifestării de la Suceava.

Hîncu a subliniat că printre invitaţii conferinţei se numără ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, care va participa atât la festivitatea de deschidere a manifestării ştiinţifice medicale de la Suceava, cât şi deschiderea lucrărilor, subsecretarul de stat Tiberius Brădăţan din cadrul aceluiaşi minister, academicienii Nicolae Constantinescu, Virgil Răzeşu, Eugen Târcoveanu şi Mihai Radu Diaconescu,  iar în cursul zilei de vineri ar putea participa şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

El a menţionat că în programul conferinţei sunt deja incluse 60 de lucrări ştiinţifice, preşedintele de onoare al manifestării ştiinţifice fiind prof.univ.dr. Vasile Astărăstoae de la Catedra de Medicină Legală din cadrul UMF Iaşi.

Preşedintele Colegiului Medicilor Suceava a subliniat că la Suceava, ca în fiecare an, va avea loc şi şedinţa lunară a Consiliului Naţional al Colegiului Medicilor din România, care ar urma să fie prezidată de vicepreşedintele acestui for, prof.univ.dr. Emanoil Ceauşu.

Secretarul general al Colegiului Medicilor Suceava, medicul Irina Badrajan, a declarat că manifestarea ştiinţifică de la Suceava este dedicată sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, scopul evenimentului fiind valorizarea acestei zone şi din punct de vedere ştiinţifico-medical.

Badrajan a subliniat că Zilele Medicale ale Sucevei, care se desfăşoară sub sloganul “ Suntem uniţi cu toţi sub acelaşi jurământ”, vor începe joi după-amiaza cu festivitatea de deschidere şi vor continua în cursul întregii zile de vineri şi în prima parte a zilei de sâmbătă cu prezentarea lucrărilor ştiinţifice şi discuţii pe tema propusă.

Referindu-se la tema aleasă pentru ediţia din acest an, Badrajan a spus că, pentru a fi salvat, pacientul critic are nevoie de o intervenţie pluridisciplinară, care necesită implicarea specialiştilor din mai multe specialităţi medicale.

Ea a mai spus că pentru prima oară în istoria manifestării ştiinţifice de la Suceava evenimentul se va desfăşura sub culorile alb şi roşu, simboluri ale halatelor purtate de medici, dar şi ale codurilor roşii pentru urgenţele majore.

La rândul său, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Suceava, medicul Gabriel Gospodaru, a declarat în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă că în cadrul Zilelor Medicale ale Sucevei există o secţiune dedicată medicilor stomatologi, la eveniment fiind invitate personalităţi de marcă din domeniul stomatologiei, printre aceştia numărându-se decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul UMF Iaşi, prof.univ.dr. Norina Forna, care va fi însoţită de alte trei cadre didactice universitare ale aceleiaşi facultăţi, dar şi invitaţi de la Cernăuţi.

Gospodaru a precizat că tema propusă pentru secţiunea de medicină dentară “ Implantologia modernă şi tratamentul edentaţiei după implant” este una de actualitate şi a fost aleasă la solicitarea medicilor dentişti.

El a menţionat că lucrările conferinţei se vor desfăşura în sala de şedinţe a Camerei de Comerţ şi Industrie Suceava, la eveniment urmând să participe aproximativ 200 de medici dentişti.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de