Ion Lungu: Avem un dezechilibru în societate după majorarea salariilor în sistemul bugetar. Un sudor câștigă cât femeia de serviciu din Primărie și preferă să lucreze în străinătate. În curând rămânem fără forță de muncă în țară și trebuie găsită o soluție la nivel guvernamental


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, că creșterea salariilor în sistemul bugetar a provocat un dezechilibru în societate, iar angajații calificați preferă să plece la muncă în străinătate în condițiile în care angajatorii privați nu pot să atingă nivelul de salarizare apropiat cu cel din sistemul bugetar.

El a dat ca exemplu situația în care un sudor de categoria a șasea care are salariu 2000 de lei și o femeie de serviciu la Primărie are 2000 de le și că în aceste condiții este clar că sudorul calificat a preferat să plece la muncă în străinătate.

„Este bine că s-au majorat salariile în Primărie pentru că erau foarte mici, dar în același timp s-a produs un dezechilibru în societate”, a spus Lungu.

El a menționat că toate firmele private au rămas fără forță de muncă calificată.

„Un sudor de exemplu, dacă merge în Germania, are 2000 de euro pe lună plus bonusul de instalare. Angajatorul sucevean i-a spus că el i-a oferit 1000 de euro lunar să rămână în țară, dar acesta a spus că nu poate pentru că are familie și copii de întreținut”, a spus primarul.

El susține că este o problemă reală și o inechitate în societate.

„Din punctul meu de vedere trebuie găsită o soluție. Trebuie să ofere facilități fiscale firmelor private pentru că altfel rămân fără forță de muncă în România. Este o realitate”, a spus Lungu.

Primarul a explicat că, la nivel local, a început proiectul cu învățământul dual, cu școlile de ucenicie. „Învățământul dual este învățământ profesional în care practica se face la locul de muncă. Dar sunt probleme că agenții economici dau bursa de școlarizare, dar absolventul pleacă în afară”, a spus Lungu apreciind că și în acest caz e nevoie de o reglementare.

Totodată, el a explicat că o consecință este că nu se lucrează, iar constructorii au probleme să aducă forță de muncă suplimentară

„Trebuie făcut ceva la nivel guvernamental. Sunt licitații la care nu se prezintă nimeni, iar cei care participă și câștigă nu au forță de muncă suficientă”, a spus Lungu.

El a mai spus că este o criză financiară reală.

„Nu este o poveste. Este o realitate. Municipiul Suceava primește mai puțin cu 7 milioane de euro de la bugetul de stat din cote defalcate din impozitul pe venit. Dacă până acum primeam lunar 6,5 milioane de lei acum, circa 4 milioane de lei lunar, cu 2,5 milioane de lei mai puțin lunar. Este o criză financiară”, a declarat Lungu.

El a adăugat că în aceste condiții consideră că a făcut bine că s-au mărit taxele locale pentru că s-a mai recuperat din această pierdere ca să se mai poată face și ceva investiții în oraș întrucât, altfel, se plăteau doar cheltuielile de funcționare.

News Bucovina a transmis LIVE prima parte a conferinței de presă a primarului Ion Lungu


Intră acum și în grupul de