Primul caz de meningită cu virusul West Nile la Suceava. Acesta a fost confirmat prin analize de laborator la o pacientă în vârstă de 70 de ani din municipiu cu o formă gravă a bolii. Primăriile Suceava şi Dumbrăveni avertizate să efectueze de urgenţă acţiuni de dezinsecţie.


Intră acum și în grupul de

Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a informat într-un comunicat de presă, că instituţia a primit vineri confirmarea de laborator a diagnosticului de meningita cu virusul West Nile la o pacientă în vârstă de 70 de ani, din municipiul Suceava.

 

“Pacienta cu o formă foarte gravă de boala a fost transferată în urmă cu o săptămână la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi, evoluţia ei prezentă fiind în uşoară ameliorare”, a explicat medicul epidemiolog sucevean.

Ea a spus că în perioada de incubaţie a bolii pacienta a locuit în comuna suceveană Dumbrăveni.

 Directorul executiv al DSP Suceava a precizat că autorităţile sanitare au solicitat primăriilor din cele două localităţi luarea de urgenţă a unor măsuri de efectuare a dezinsecţiei şi de asanare a spaţiilor din vecinătatea locuinţelor care pot favoriza înmulţirea ţânţarilor.

Autorităţile sanitare informează că infecţia nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătura de ţânţari infectaţi.

“Manifestările infecţiei sunt cele ale unei meningite/meningoencefalite însoţite de febră pentru care recomandăm adresarea urgenţă către medicul de familie/unităţile medicale”, precizează DSP Suceava.

DSP Suceava recomandă câteva măsuri de prevenţie care pot fi adoptate pentru a se împiedica înmulţirea ţânţarilor:

  • Evacuarea apei din subsoluri;

  • Repararea instalaţiilor de apă şi canalizare din subsoluri şi din apropierea locuinţelor;

  • Renunţarea la păstrarea apei în butoaiele din curte sau protejarea lor de accesul

    ţânţarilor, acoperindu-le cu capace potrivite;

  • Evitarea aruncării la întâmplare de recipiente vechi (cutii de conserve, cauciucuri de automobile etc.);

  • Îndepărtarea gunoaielor menajere în care se pot adăposti ţânţari.

Locuinţa trebuie să fie curată, bine aerisită şi protejată de insecte (în special ţânţari) prin montarea unor plase metalice la ferestre.

Insectele de orice fel vor fi combătute cu insecticide administrate ritmic.

Totodată, autorităţile sanitare sucevene mai recomandă măsuri pentru prevenirea înţepăturilor de ţânţari:

  • Montarea de plase la ferestrele locuinţelor;
  • Distrugerea ţânţarilor din locuinţe;
  • Folosirea în dormitoare de dispozitive contra ţânţarilor;
  • Seara la ieşirea din locuinţa se vor purta haine care apără de înţepăturile de ţânţari (jacheta cu mânecă lungă şi închisă la gât, pantalon lung);

Insecticidele: insecticidele sub forma de aerosoli pot ajuta la îndepărtarea ţânţarilor, dar acestea trebuie utilizate cu precauţie, evitând inhalarea directă.

(Liliana Bujdei)

 


Intră acum și în grupul de