Măsuri specifice şi intensificări ale controalelor sanitare veterinare până pe 7 ianuarie 2019 dispuse de autorităţile sanitare veterinare sucevene

Directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, medicul veterinar Dănuţ Corneanu, a precizat într-un comunicat de presă că pentru perioada 30 noiembrie 2018 – 7 ianuarie 2019 s-a dispus intensificarea controalelor oficiale şi au fost luate măsuri care să prevină atât apariţia cazurilor de toxiinfecţie alimentară, cât şi răspândirea Pestei porcine africane.

El a spus că în perioada sărbătorilor de iarnă, când în mod tradiţional comercializarea şi consumul unor cantităţi de alimente de origine animală creşte considerabil, precum si pentru prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane(PPA) s-au dispus măsuri specifice şi s-au intensificat controalele sanitare veterinare pentru verificarea respectării condiţiilor de igienă, asupra modului în care se produce, se depozitează, se transportă şi se valorifică carnea de porc destinată consumului uman, precum şi alte produse de origine animală

 

Medicul veterinar sucevean a spus că au fost stabilite programe de lucru pentru perioadele 30 noiembrie- 24 decembrie 2018 şi 27decembrie 2018- 7 ianuarie 2019, iar în intervalele menţionate se vor efectua controale oficiale privind modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare în târgurile de animale, în toate pieţele agroalimentare, abatoare, unităţi de tranşare, unităţi de depozitare şi procesare a alimentelor de origine animală, precum şi îin unităţile de vânzare cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală (carmangerii, măcelării, magazine alimentare, supermarketuri, hypermarketuri etc.), dar şi în unităţile de alimentaţie publică, de tipul pensiunilor turistice/agroturistice,restaurantelor, cantinelor, bufetelor,unitati de tip catering,cofetarii/patiserii, laboratoarer cofetarie/patiserie etc.

 

El a precizat că atât la nivelul DSVSA Suceava, cât şi al Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale este asigurată permanenţa, programul de lucru este afişat la loc vizibil, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică şi zilele libere.

Totodată, sunt afişate şi locaţiile unde poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinellei spp. din carnea de porc, precum şi numerele de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect/neconformitate cu privire la nerespectarea normelor sanitar veterinare.

 

Directorul executiv al DSVSA Suceava a mai spus că în toate pieţele agroalimentare în care se valorifică produse de origine animală şi carne este asigurat personalul sanitar veterinar, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică.

Medicul veterinar Dănuţ Corneanu a precizat că în cazul în care cu prilejul controalelor sanitare veterinare se constată că nu sunt respectate condiţiile sanitare veterinare de funcţionare se vor aplica sancţiuni contravenţionale, suspendarea sau interzicerea activităţii.

Referindu-se la prevenirea şi răspândirea Pestei Porcine Africane, directorul executiv al DSVSA Suceava a arătat că sunt constituite echipe mixte cu reprezentanţii IPJ Suceava care verifică în trafic, pe DN 18, modul în care sunt respectate restricţiile privind circulaţia animalelor.

Totodată, sunt verificate în trafic şi mijoacele auto proprietate personală, în vederea verificării mişcării porcinelor vii, provenite din gospodăriile populaţiei, situate în zonele afectate, precum şi a cărnii proaspete de porc, a cărnii tocate, a cărnii preparate şi a produselor din carne de porc, destinate consumului propriu şi care au fost obţinute de la porci din exploataţiile situate în zonele cu restricţii.

Autorităţile sanitare veterinare sucevene informează consumatorii asupra necesităţii efectuării examenului trichineloscopic pentru carnea obţinută de la porcii crescuţi şi sacrificaţi în gospodăriile proprii şi recomandă acestora să cumpere carne de porc şi produse din carne de porc numai din unităţi autorizate, înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor;

 

“Recomandăm populaţiei ca aprovizionarea cu produse alimentare de origine animală şi non animală, SĂ NU SE FACĂ  din  spaţii improvizate , nesupuse controlului sanitar veterinar sau din sistemul de vânzare stradal, între blocuri, din portbagajele maşinilor , locuri în care nu este asigurat controlul sanitar veterinar, o temperatură şi o stare de igienă corespunzatoare”, a spus Corneanu .

El a precizat că neregulile constatate de consumatori în domeniul siguranţei alimentelor pot fi sesizate la numărul de telefon cu apelare gratuită Tel Verde:  0800.826.787.

(L.B.)