Spitalul Județean de Urgență Suceava, primul din țară certificat pe standardul anti-mită. Rîmbu: Toți pacienții să fie în poziție de egalitate, să fie tratați la fel, indiferent dacă au, dacă n-au, că vreau, că nu vreau.


Intră acum și în grupul de

Spitalul Județean de Urgență Suceava este primul spital din țară care a fost certificat pentru implementarea standardului anti-mită, a anunțat managerul SJU Suceava, Vasile Rîmbu.

El a spus că acest certificat pe standardul ISO 37001-2016  a fost primit într-un cadru oficial în prezența reprezentanților DGA, parchetelor și Poliției.

„E un standard nou, din 2016, nu este invenție românească și se adresează lumii întregi”, a spus Rîmbu.

Potrivit acestuia, afișajele care se adresează la două categorii de actori, sunt deja pe căile de acces, pe ușile de intrare în spital sau secții în care sunt atenționați și cei care provoacă și cei care pretind.

El a explicat că prin insituirea managementului antimită şi anticorupţie, cei care intră în spital vor fi informați despre faptul că în această unitate sanitară nu se acceptă mita, precum și asupra instrumentelor pe care le au la dispoziție în cazul în care li se cere sau li se dă de înțeles că ar trebui „să dea ceva”.

Certificarea Spitalului Județean de Urgență Suceava pe standardul ISO 37001-2016  a început încă de anul trecut, iar obiectivul este să fie reduse “practicile incorecte”, fiind vizată atât prevenirea, cât şi descurajarea comportamentelor inadecvate legate de activitatea medicală, de raporturile dintre medicii prescriptori şi furnizorii de medicamente, precum şi de achiziţiile pe care le efectuează spitalul.

”Nu suntem îngeri fără de păcat, dar încercăm să avem păcate cât mai puține. Pe de o parte trebuie să ne abținem în a provoca și ceilalți în a condiționa sau a răspunde acestor provocări”, a declarat managerul SJU Suceava.

El a mai spus că toți pacienții să fie în poziție de egalitate, „să fie tratați la fel, indiferent dacă au, dacă n-au, că vreau, că nu vreau”.

El a menționat că a fost introdus inițial un telefon al pacientului, iar acum există și o adresă de email pentru cei care reclamă astfel de comportamente, iar conducerea spitalului va putea lua măsuri de ordin administrativ sau disciplinar.

Râmbu a spus că se dorește astfel de situații să fie cât mai puține și chiar să dispară pentru că există disponibilitatea să fie asigurat orice pentru acest spital.

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că în SJU Suceava sunt condiții foarte bune pentru angajați și pacienți.„

„Am asigurat condiții civilizate, moderne de lucru, salarii mari consistente și la timp pentru personalul din sănătate. Pentru confortul pacienților, brățara cu toate datele de identificare și informațiile pe sănătate, dar și asistenții de proximitate din UPU care țin legătura cu aparținătorii, cu familia agitată care vine cu pacientul”, a spus Flutur. (T.B.)


Intră acum și în grupul de