„Student pentru o zi” la Universitatea „Ştefan cel Mare”, ediţia a II-a


Intră acum și în grupul de

La Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, duminică începe cea de-a doua ediţie a Concursului „Student pentru o zi”, unde sunt aşteptaţi peste 300 de elevi de clasa a XII-a, cu performanţe deosebite la învăţătură, din judeţele Suceava, Botoşani şi Neamţ. IŞJ-urile din aceste judeţe au avut misiunea de a selecta câte 5 elevi din licee şi colegii, care s-au evidenţiat la olimpiade şcolare, pe fiecare disciplină. Concursul a fost iniţiat de universitatea suceveană nu numai în ideea atragerii a cât mai mulţi studenţi care să studieze acolo, ci mai ales, pentru a face cunoscută universitatea, baza didactică şi activitatea acesteia.

„Concursul «Student pentru o zi» este o formă de promovare a învăţământului academic sucevean, de cunoaştere a disponibilităţilor noastre, de a oferi tinerilor absolvenţi de liceu şansa de a studia în spaţii universitare noi, moderne, în laboratoare performante, cu un corp didactic de elită. Concursul are ca obiectiv principal aprecierea dimensiunii valorice a potenţialilor candidaţi din rândul elevilor de clasa a XII-a de la unităţile şcolare din cele trei judeţe, în cadrul academic al Universităţii “Ştefan cel Mare”. Cred că era necesar, în contextul unei crize profunde a valorilor tinerilor din societatea noastră. Am considerat că, oferind premii, înseamnă şi recunoaşterea socială a valorii. Mediatizarea celor care se clasează pe primul loc, asigurarea statutului de student al universităţii poate să însemne şi o restructurare a universului unui licean”, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, rectorul universităţii, prof. dr. ing. Adrian Graur.

Competiţia se va desfăşura în perioada pe 15 martie – 10 aprilie, pe 10 discipline, concursul propriu-zis fiind programat în zilele de duminică: pe 15 martie, pentru domeniile matematică, fizică, engleză, spaniolă, informatică, electronică-automatizări, pe 29 martie, pentru geografie, istorie, filosofie şi psihologie, iar pe 5 aprilie pentru economie, biologie, franceză şi germană.

Proba scrisă va începe de regulă la ora 9 şi va dura 3 ore, tematica fiind afişată pe site-ul concursului: www.studentpentruozi.usv.ro. Rezultatele vor fi afişate în holul central al Corpului E la ora 15. Festivităţile de premiere sunt programate tot duminică, de la ora 16, în Auditoriumul „Joseph Schmidt”.

Elevii care participă la concurs vor fi prezenţi în universitate în ziua de sâmbătă, fiindu-le asigurate micul dejun şi cina la restaurantul universităţii, precum şi cazarea la căminul 4. Ei vor fi invitaţi să viziteze universitatea şi campusul I, imediat după concurs. „Sperăm să-i câştigăm prin condiţiile pe care le vor vedea în universitate. Ei vor vizita laboratoarele şi spaţiile de învăţământ, vor vizita căminele studenţilor, vor purta discuţii cu cadrele didactice prezente în laboratoare şi vor fi în măsură să elucideze problemele pe care şi le pun cu privire la domeniul de studiu sau la universitate. În aceeaşi perioadă va fi organizat şi un târg educaţional, care va fi prezentat până în aprilie”, a spus Adrian Graur.

Rectorul universităţii sucevene a menţionat că organizarea acestui concurs înseamnă şi un consistent efort financiar pentru universitate, mai ales că la această ediţie, spre deosebire de anul trecut, nu sunt sponsori. Astfel, s-au alocat 15.000 de lei pentru premii, 20.000 lei pentru promovarea concursului, iar 15.000 de lei pentru cazarea şi masa concurenţilor. Premiile vor fi în valoare de 500 lei – premiul I, 300 lei – premiul II şi 200 lei – premiul III. “Este practic o bursă pe care o acordăm pentru excelenţă şi sperăm să reuşim să stimulăm excelenţa”, a spus rectorul Graur. Pe lângă premii, cei clasaţi pe locurile I vor primi statutul de student al universităţii, începând cu anul academic 2009-2010, la facultatea din domeniul la care au dat concurs. Anul trecut, 18 dintre elevii participanţi la concurs au devenit studenţi la universitatea „Ştefan cel Mare”.


Intră acum și în grupul de