Gastronomie comună Franţa – România şi elemente de cultură şi civilizaţie spaniolă, la Şcoala Nr.1


Intră acum și în grupul de

În contextul sărbătoririi la 20 martie a Zilei Internaţionale a Francofoniei, săptămâna 16 – 22 martie este dedicată limbii şi culturii franceze, sărbătoarea fiind creată în 1998 pentru a celebra diversitatea ţărilor francofone şi limba franceză care le leagă.

În acest context, sub genericul „ Le printemps de la francophonie ”, Şcoala cu clasele I-VIII Nr.1. Suceava a organizat în săptămâna 16-20 martie 2009 o serie de manifestări culturale ce au constituit un prilej de neumbrită bucurie a elevilor de a regăsi fascinantul univers al culturii şi civilizaţiei franceze. Potrivit directorului unităţii şcolare sucevene, Tamara Brutaru scopul a fost acela de a reanima spiritul francofon, de a avea o atmosferă de sărbătoare şi de a realiza schimburi culturale cu alte spaţii din orizontul francofon.

Astfel, în primele patru zile au avut loc concursuri de cultură generală francofonă, expoziţii de desene pe tema : „Le Français dans le Monde ” şi vizionarea unui film istoric despre Franţa. Manifestările au culminat cu un spectacol organizat de prof. Căşuneanu Luminiţa, Chiriţă Oana şi directorul adjunct Mihai Gabriela şi a reunit elevi din clasele V-VIII sub genericul „ Unis en Francophonie ”. Programul a cuprins o piesă de teatru cu titlul „ Le Petit Chaperon Rouge ”, cântece, poezii, anecdote.

Inedită a fost apariţia scenică a elevilor clasei a V-a A, care au prezentat elemente de cultură şi civilizaţie spaniolă aprofundate la opţionalul de limbă spaniolă.
Deliciul audienţei a fost prezentarea unor specialităţi din gastronomia comună Franţa – România de elevii claselor a VI-a C şi a VI-a B. Toţi elevii participanţi au primit diplome şi premii.

„Prin aceste manifestări organizate în fiecare an încercăm să conştientizăm apartenenţa noastră la spaţiul francofon şi importanţa plurilingvismului în contextul mobilităţii educaţionale şi ocupaţionale care se manifestă azi şi va creşte în viitor. Franceza este limba de suflet a poporului nostru, este o limbă a civilizaţiei care ne-a îmbogăţit cultura, este limba lui Moliere şi a lui Hugo, dar şi limba în care a scris românul Eugen Ionescu. Sunt aşadar, câteva argumente cu care îi putem convinge pe elevii noştri să dorească să participe cu mai mult interes în fascinanta aventură a cunoaşterii spaţiului francofon”, a menţionat directorul Tamara Brutaru.


Intră acum și în grupul de