„Astronomie, poezie şi muzică”, la ediţia a II-a


Intră acum și în grupul de

La Colegiul Agricol Fălticeni a avut loc a doua ediţie a acţiunii intitulate „Astronomie, poezie şi muzică”. Evenimenul s-a desfăşurat în cadrul programului naţional „100 de ore de astronomie” şi a fost organizat de Colegiul Agricol Fălticeni, prof. Petru Crăciun, prof.Laura Pintilie, prof. Mihai Vitcu în colaborare cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Suceava.

La activitate au participat aproximativ 200 de elevi şi 40 de profesori şi invitaţi de la I.S.J. Suceava, Colegiul Naţioanl „Roman Voda” Roman, Colegiu Naţional „Petru Rareş” Suceava, Colegiul Naţional „Nicu Gane” Falticeni, Palatul Copiilor Suceava, Grupul Şcolar „Tomşa Vodă Solca şi Clubul Copiilor Falticeni.

Programului a cuprins sesiunea de referate şiinţifice, recitalul de poezie pe fond muzical, expoziţia cu peste 300 de exponate (picturi si astrofotografii) şi expozţia de instrumente astronomice.

La ora 21 au început, pe terenul de sport de la Colegiul Agricol Fălticeni, observaţiile astronomice asupra corpurilor cereşti, cu telescopul şi luneta. A fost montat telescopul newtonian 200mm/f=1m, pe montura ecuatorială EQ-5, automatizat GoTo cu 13500 de obiecte cereşti.

Cu acest telescop a fost pregătit lotul olimpic al Rmâniei pentru Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică Indonezia 18-29 august 2008 unde a participat şi Petru Crăciun, cu elevii Colegiului, ca profesor îndrumător. De asemenea, a fost montată luneta de 90mm/900mm,EQ3-2 pe teren şi o instalaţie de comunicare şi captare a sateliţilor artificiali în radiofrecvenţă prezentată de profesorul Cezar Leşanu de la Universitarea ,,Ştefan cel Mare” Suceava. Staţia audio a fost montată pentru ca observaţiile să fie pe fond muzical. Petru Crăciun a ţinut mici lecţii de astronomie şi le-a arătat tuturor copiilor prezenţi pe teren Saturn, Luna, M8, M82, M51, M101, nebuloasa ORION,etc.


Intră acum și în grupul de