De o lună, în depozitele DSP de lapte praf pentru bebeluşi bate vântul


Intră acum și în grupul de

Stocurile de lapte praf ale Direcţiei de Sănătate Publică Suceava pentru bebeluşi sunt epuizate de ceva vreme şi nici nu poate fi achiziţionat, întrucât Ministerul Sănătăţii nu a transmis încă fila de buget pentru programele de sănătate din acest an, în care intră şi cel pentru laptele gratuit pentru anumiţi sugari. Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Alexandru Lăzăreanu, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că nu a fost informat din teritoriu dacă primăriile mai au sau nu lapte praf în stoc, dar a precizat că în prima parte a anului numai 550 de sugari au beneficiat gratuit de lapte praf, lunar, faţă de 2500 anul trecut, ceea ce înseamnă că „n-a fost lapte şi s-a dat doar strictul necesar”.

Alexandru Lăzăreanu a spus că problemele au început să se acutizeze la începutul anului, stocurile de lapte praf epuizându-se la jumătatea lunii martie, perioadă în care, în alţi ani, ministerul trimitea deja fila de buget şi se putea cumpăra laptele praf. „Le-am zis medicilor de familie care prescriu laptele praf să se limiteze până se aprobă bugetul. Suntem la jumătatea lui aprilie, însă bugetul pentru programele naţionale de sănătate tot nu a venit. Dacă până acum s-au făcut restricţii, de o lună am rămas fără. Sunt copii în plasament care au nevoie de lapte praf”, a afirmat şeful DSP Suceava.

Conform legii, beneficiază de lapte praf gratuit, pe bază de reţetă de la medicul de familie, copiii de 0 şi 12 luni, ai căror mame prezintă contraindicaţii la alăptare din cauza unor boli grave, precum TBC pulmonar activ, neoplazii, casexie, septicemie, boli psihice grave, scleroză în plăci, insuficienţă renală sau cardiacă, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoză, HIV/SIDA, sau fac tratamente cu citostatice, diazepine, anticoagulante, radioizotopi, eclampsie. Mai primesc acest lapte copiii a căror curbă ponderală este negativă, adică cei la care se observă, după două cântăriri consecutive pe parcursul a două săptămâni, că nu cresc în greutate, din cauză că mamele nu au lapte suficient sau deloc, precum şi cei adoptaţi sau din centre de plasament.

DSP distribuie laptele praf primăriilor, care au obligaţia de a-l depozita în magazii, fiind repartizat apoi mamelor care se prezintă cu reţete de la medicul de familie.


Intră acum și în grupul de