Elevii etnici ucraineni nu se înghesuie să se înscrie la liceul cu predare în limba lor maternă


Intră acum și în grupul de

Cu o excepţie înregistrată la limba ucraineană, toate locurile la disciplinele care necesită probe de aptitudini pentru admiterea la liceu au acoperire. Inspectorul şcolar general al IŞJ Suceava, Petru Carcalete, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că „din înscrieri rezultă că ne putem acoperi total clasele cu o excepţie la ucraineană, unde pe 28 de locuri s-au înscris 20. Problema înfiinţării acestei clase este oricum rezolvată, pentru că se încadrează în minimum de elevi, iar în toamnă mai există o posibilitate să se înscrie la această testare”.

Şeful IŞJ Suceava a mai spus că probleme cu înscrişii la clasa de ucraineană au fost şi în anii anteriori, dar de fiecare dată clasa a fost realizată, fiind întrunit numărul minim de elevi.
Singurul liceu din judeţul Suceava cu predare în limba ucraineană specializare filologie este Colegiul Tehnic „Laţcu Vodă” Siret.
Numărul mic de elevi de etnie ucraineană care se înscriu la acest liceu este determinat de faptul că aceştia preferă să urmeze cursurile liceelor cu predare în limba română ce au specializări mult mai căutate, de genul matematică-informatică.

Înscrierea candidaţilor pentru probele vocaţionale sau bilingv s-a realizat în perioada 12- 15 iunie, iar de marţi şi până joi, candidaţii vor susţine testele de aptitudini, urmând ca vineri să se afişeze rezultatele.

Petru Carcalete a exemplificat cu limba franceză, unde s-au înscris 56 elevi pentru testare, germană cu 70, spaniolă cu 53, Liceul cu Program Sportiv Suceava cu 140.

Planul de şcolarizare pentru noul an şcolar, în învăţământul liceal de zi, filiera vocaţională sau bilingv cuprinde 532 locuri, din totalul de 8.344.


Intră acum și în grupul de