Irina Badrajan: „Medicamentul nu este un lux, ci o necesitate”


Intră acum și în grupul de

Medicii de familie au obligaţia de a prescrie pacienţilor doar medicamente ieftine, măsură luată pentru a se face economie la buget dar care, spun medicii suceveni costă sănătatea bolnavilor. „Medicamentele mai ieftine nu se pliază pe bolile mai grave, pe complicaţii”, spune purtătorul de cuvânt al medicilor de familie suceveni, dr. Irina Badrajan.

Farmaciile aflate în relaţii contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate sunt obligate să elibereze numai medicamentele care dau preţul de referinţă în cadrul denumirii comune internaţionale prescrise de medic, preţul de referinţă însemnând costul celui mai ieftin produs din aceeaşi gamă terapeutică.

Practic, medicii de familie sunt nevoiţi să ţină cont de preţ atunci când prescriu o reţetă şi nu de diferenţele legate de absorbţia, metabolizarea medicamentului, respectiv de efectele secundare, care nu depind neapărat de substanţa activă a produsului farmaceutic.

„Nu ştiu ce se va întâmpla după ce se vor compensa doar medicamentele ieftine. Populaţia este din ce în ce mai săracă şi bolnavă. Pacienţii s-au înmulţit, bolile s-au agravat. În urma acelui control al stării de sănătate a populaţiei unele afecţiuni au ieşit la iveală ca ciupercile. Au fost diagnosticate şi, ca urmare, vor trebui tratate. Medicamentul nu este un lux, ci o necesitate”, a spus Irina Badrajan.

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava decontează doar medicamentele ieftine, ceea ce înseamnă că pentru a respecta legea medicii de familie se văd puşi în situaţia de a prescrie cu preponderenţă astfel de produse farmaceutice. În acest fel, doctorii protejează buzunarul bolnavului, fiindcă în cazul în care recomandă un medicament al cărui preţ de vânzare este mai mare decât preţul de referinţă, pacienţii sunt obligaţi să suporte diferenţa. Buzunarul este protejat dar nu neapărat şi sănătatea.

„Principala preocupare a CAS Suceava în perioada următoare va fi stoparea consumului excesiv de medicamente, stoparea prescrierilor abuzive. Vom încerca să monitorizăm foarte strict prescripţiile medicale, iar pacienţii care beneficiază de medicamente foarte scumpe vor trebui să obţină aprobare de la CAS. Aceste măsuri se înscriu în normele contractului cadru pe 2009, nu e abuz şi nici nu dorim limitarea accesului asiguraţilor la eliberarea medicamentelor” spunea recent, la o conferinţă de presă preşedintele CAS Suceava, Cristina Iordăchel.


Intră acum și în grupul de