Asociația Rădăuțiul Civic a organizat o proiecție a filmului evenimentelor de la Rădăuți de după 22 decembrie 1989, urmată de o dezbatere cu participanții


Intră acum și în grupul de

În seara zilei de 22 decembrie, la exact 30 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, Asociația Rădăuțiul Civic a organizat la Casa de Cultură din Rădăuți o proiecție a filmului evenimentelor de la Rădăuți de după 22 decembrie 1989, urmată de o dezbatere cu participanții despre aspirațiile celor care s-au jertfit pentru libertate.

Timp de 2 ore, peste 40 de participanți au vizionat filmul realizat de Teodor Poleac în decembrie 1989 și digitalizat de jurnalistul Corneliu Cîrdeiu, care l-a pus la dispoziția asociației. Majoritatea participanților au fost tineri, dornici să afle mai multe despre această pagină de istorie și despre vremuri pe care nu le-au trăit.

Filmul ilustrează scene în care după anunțarea fugii dictatorului Ceaușescu, rădăuțenii au pătruns în sediul Primăriei, au luat și incendiat documente, mergând apoi la sediul Miliției din Rădăuți. În după-amiaza zilei de 22 decembrie, la fel ca în alte orașe din țară, forțele de securitate s-au pus la dispoziția Consiliului Frontului Salvării Naționale.

Proiecția a fost urmată de un dialog despre acele vremuri, un dialog între generații.

„Din păcate, se învață prea puțin în școli despre ce a însemnat comunismul și ce a însemnat Revoluția din decembrie 1989. Confiscată de eșalonul doi din Securitate, tranziția la democrație a fost anevoioasă, însă cred că generațiile tinere trebuie să știe cu ce preț a fost plătită libertatea în care s-au născut – libertatea ca noi să ne alegem cei mai pricepuți conducători și să ne construim țara pe care o dorim, prin atitudine civică” a afirmat Luca Ciubotaru, organizatorul activității, din partea Asociației Rădăuțiul Civic.

Filmul integral al evenimentelor de la Rădăuți este disponibil aici. Asociația a făcut public și primul număr din „Bucovina Liberă” – periodic al Frontului Salvării Naționale (FSN), publicat în ziua de 28 decembrie 1989, care cuprindea un apel către cetățeni și lista membrilor comitetului provizoriu al Frontului Salvării Naționale.

Mulțumim jurnalistului Corneliu Cîrdeiu care a pus la dispoziție filmul și Casei de Cultură Rădăuți pentru găzduire!


Intră acum și în grupul de