Lipsurile și dorințele tinerilor suceveni, subiecte de studiu ale Fundației Județene pentru Tineret Suceava. Tinerii vor un transport public mai eficient, mai multe spații pentru asocieri și concerte


Intră acum și în grupul de

Fundația Județeană pentru Tineret Suceava a publicat, astăzi, raportul nevoilor, lipsurilor și dorințelor specifice ale tinerilor din Suceava, identificate în perioada mai 2017 – aprilie 2018 în urma unei cercetări și a trei consultări – dintre care două în format de dialog structurat, prin implicarea a 1250 de persoane tinere între 16-29 ani.

Potrivit Fundației, aceste nevoi au fost transmise către instituțiile publice locale, prin consiliile consultative pe probleme de tineret ce există la nivelul județului Suceava și la nivelul municipiului Suceava și au început să fie luate în considerare, dar din păcate până în momentul de față nu de către ambele instituții publice locale.

Astfel, redăm mai jos rezumatul raportului:

Una dintre cele mai importante soluții propuse de către tineri este disponibilitatea lor de a se implica în activități de voluntariat și considerăm că această atitudine proactivă trebuie încurajată și la nivel instituțional.

Voluntariatul apare în mod accentuat în răspunsurile date la întrebarea “Care este primul lucru pe care îl poți face, poate chiar mâine, pentru orașul tău?”, la fel ca și implicarea în activitățile diferitelor ONG-uri. Tinerii s-au arătat dispuși să contribuie la schimbarea mentalității spre pozitiv, promovarea orașului prin mijloacele proprii (ex. blogposturi) și obținerea/menținerea curățeniei orașului. La acest capitol, tinerii au și reafirmat nevoia lor pentru un Centru de Tineret, unde ar putea organiza activități culturale, informative și recreaționale, respectiv nevoia de piste de biciclete practicabile, ei fiind dispuși să promoveze mersul cu bicicleta. Unele grupuri au menționat în mod concret organizarea unor zile verzi, în care bicicletele sunt favorizate în locul mașinilor, sau au declarat că și-ar ajuta orașul prin folosirea mijloacelor de transport în comun.

La nivel de evenimente, au existat idei concrete pentru organizarea unora ”chiar de mâine”, adică evenimente care nu necesită infrastructură foarte specifică sau buget mare și pe care le-ar face ei înșiși: ”un măr pentru o țigară”, concursuri de fotografie, cluburi de filme sau acțiuni caritabile (cumpără o masă caldă pentru cine nu-și poate permite). Referitor la cauzele care ar putea mobiliza cei mai mulți cetățeni din oraș, iarăși au predominat acțiunile de curățare/ecologizare, dar apare un alt subiect important: festivalurile (de mai multe feluri, muzicale, culturale, etc), promovarea culturii prin galerii, promovarea tradițiilor, promovarea artei stradale – cauze cu putere de mobilizare.

Potrivit lor, evenimentele culturale diverse ar fi foarte importante pentru Suceava, iar cetățenii sunt dispuși să se implice în astfel de acțiuni. În același timp, tinerii au considerat că evenimente sportive de mai mare anvergură (ex. maratoane) ar putea atrage oamenii și astfel sănătatea prin sport ar fi promovată unui public larg. La întrebarea “Ai opt ore libere. În ce activități voluntare te-ai implica pentru orașul tău?” au fost descrise activități diverse, însă unele au apărut în mod accentuat la aproape toate grupele care au luat parte la discuții. Implicarea în activități privind sănătatea publică sunt predominante în cadrul tinerilor care doresc să facă voluntariat. La nivel de organizație este menționat SMURD-ul, iar donarea de sânge, educația sexuală, promovarea unui stil de viață sănătos, campanii antifumat și antidrog sunt activități în care tinerii s-ar implica cel mai mult.

Ecologizarea, curățenia în spațiile publice și plantarea copacilor este o altă activitate care ar mobiliza tinerii din Suceava. Ei sunt dispuși să participe și în acțiuni sociale: after school-uri cu copii defavorizați, voluntariat în centre de bătrâni, implicarea în salvarea animalelor și voluntariat la adăposturi, acestea fiind subiecte recurente în răspunsuri. Mulți s-ar implica în educația nonformală: ar dori să ofere în mod voluntar meditații, cursuri în domeniile la care se pricep, de la muzică până la matematică.

Dintre cele mai mari dorințe ale tinerilor suceveni amintim și de următoarele:

· Spații pentru asociații

· Cinematograf în aer liber

· Cursuri DJ/producție muzicală

· Concerte și party-uri mai multe

· Cursuri de fotografie

· Spații gameing (jocuri pe calculator)

· Activități pentru oameni cu dizabilități

Nevoile și lipsurile tinerilor din Suceava

În dezbateri au existat unele subiecte care au fost discutate în aproape toate grupurile. Una dintre temele principale a fost înființarea unui Centru de Tineret, o instituție pe care mulți și-o doresc de mult timp, dar s-a vorbit și despre o clădire pentru ONG-uri și spații pentru desfășurarea talentelor tinerilor. Din discuțiile tinerilor mai reiese că aceștia ar dori mai multe investiții în tineret, întâlniri lunare cu reprezentanții ONG-urilor – și nu numai pentru a discuta anumite probleme, ci pentru colaborare continuă. Transportul în comun a fost un alt subiect intens discutat din mai multe puncte de vedere: de la utilizarea autobuzelor mici TPL pentru o linie de noapte, necesitatea mai multor mijloace de transport, care să circule mai des și până mai târziu, până la necesitatea unor spații pentru bicicletă practicabile. Birocrația a fost des menționată la subiectul „m-a scos din sărite”, tinerii menționând și „cozile interminabile” din instituțiile publice. La acest capitol ei au mai vorbit și despre lipsa coșurilor de gunoi, traficul rutier infernal, câinii fără stăpân și problema persoanelor fără adăpost.

Studenții din Suceava au menționat probleme legate de numărul și distribuirea locurilor de cămin și dificultățile întâlnite de către tineri în găsirea unui loc de muncă – așteptări legate de experiență pe care nu au de unde să o obțină – s-a plasat printre cele mai importante teme. Evenimente culturale, sportive, inițiate de tineri și în general îndreptate spre tineri au fost menționate la capitolul lipsuri, la fel ca și locuri de parcare, piste de bicicletă și oportunități de sport în general. O selecție a ideilor prezentate de către participanți la fiecare subiect se regăsește mai jos.

Cercetarea realizată în anul 2017 în rândul a 1000 tineri a evidențiat o situație îngrijorătoare din prezent: 76% dintre tinerii ce studiază în Suceava își plănuiesc să locuiască altundeva decât în Suceava sau sunt încă indeciși dacă vor părăsi orașul după finalizarea studiilor.

Astfel, rezultă că doar 24% dintre tineri sunt deciși și vor să locuiască în Suceava, ceea ce evidențiază o importanță majoră a utilizării informațiilor prezentate în acest raport în vederea creșterii numărului de cetățeni tineri care și-ar dori să locuiască în Suceava. Dacă există o perspectivă reală pentru o viață satisfăcătoare (chiar dacă nu este una perfectă), atunci cresc și șansele ca un tânăr să se decidă să stea acasă, sau chiar dacă va pleca într-un alt oraș să studieze la facultate, apoi să se decidă să revină. Mobilizarea tinerilor suceveni din ultimul an ne oferă un mare potențial de redresare a situației, iar informațiile acumulate în urma acestor consultări și cercetări au arătat că motivația unui tânăr de a sta în Suceava nu este una strict economică, ci ține de atmosfera orașului, ce facilități oferă orașul și de partea de apartenență.

În concluzie, nu este necesară o investiție majoră pentru a convinge tinerii să rămână acasă, ci se recomandă stabilirea unei Strategii pentru Tineret a Sucevei plecând de la aspectele identificate în raportul prezentat, care să presupună implicarea tinerilor și factorii de decizie locali, atât în realizarea, cât și în aplicarea acesteia, ceea ce oferă șanse reale dezvoltării comunității locale sucevene în viitorul apropiat.

Pentru orice clarificare sau informație suplimentară, Fundația Județeană pentru Tineret Suceava poate fi contactată de către cei interesați prin email, pe adresa [email protected]


Intră acum și în grupul de