A doua sesiune de BAC, sub semnul incertitudinii


Intră acum și în grupul de

Sesiunea a doua a Bacalaureatului este pusă sub semnul boicotului, existând posibilitatea ca profesorii suceveni să refuze să se implice în buna desfăşurare a examenului. La nivelul judeţului Suceava pentru circa 400 de absolvenţi ar trebui să fie testaţi în două centre de examen. Primul este Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret”, iar al doilea, Colegiul de Industrie Alimentară.

Deocamdată s-au înscris 397 candidaţi atât din promoţia curentă cât şi din promoţii anterioare, însă cifra ar putea să crească în urma înscrierii la Bacalaureat a absolvenţilor de clasa a XII-a care vor promova corigenţele ce se susţin zilele acestea.

Pe 17 august are loc prima probă, cea la Limba şi literatura română – proba orală, pe 19 august urmează a doua probă orală, cea la Limba şi literatura modernă, iar pe 20 august candidaţii vor avea de susţinut prima probă scrisă, la Limba şi literatura română. Bacalaureatul continuă cu proba obligatorie a profilului pe 24 august, apoi pe 25 august proba la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării şi ultima probă scrisă va fi cea la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare corespunzătoare specializării, pe 26 august.

Afişarea rezultatelor se va face pe 28 august după cere se depun contestaţiile, urmând ca pe 3 septembrie să se afişeze rezultatele finale.
Procentul de promovabilitate la sesiunea din vară a fost 94,53%.

Absolvenţii din învăţământul particular autorizat sau acreditat vor plăti pentru susţinerea BAC-ului la stat taxa de 217 lei, aceeaşi sumă fiind percepută şi pentru absolvenţii de la stat dar care susţin pentru a treia oară bacalaureatul. Taxele se plătesc la şcolile unde au loc examenele şi au fost stabilite de Consiliul de administraţie a IŞJ Suceava într-o şedinţă la începutul lunii mai.

Totuşi, profesorii spun că este foarte posibil să nu se implice în organizarea examenului deoarece sunt nemulţumiţi de legea salarizare a bugetarilor. Gheorghe Şorodoc, preşedintele Sindicatului „Bucovina-Rădăuţi”, aşteaptă precizări de la nivel naţional şi spune că sindicaliştii sunt gata să pună piedici examenului de bacalaureat care va începe pe 17 august. Acesta este totuşi de părere că „profesorilor suceveni le vine foarte greu să nu participe la bacalaureat, şi spun asta din motive financiare. Având probleme cu salariile, este greu să te mai privezi şi de alţi bani”.


Intră acum și în grupul de