Şcolile sucevene vor rămâne şi fără personal nedidactic (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Cei mai mulţi dintre disponibilizaţii din învăţământul sucevean pentru care Ministerul Educaţiei a anunţat că nu va asigura plata salariilor în noul an şcolar sunt din rândul cadrelor didactice, respectiv 590. Scoşi de pe statele de plată sunt şi 123 angajaţi din rândul personalului nedidactic. De asemenea, organigrama IŞJ Suceava a fost diminuată cu 6 posturi, cea a Casei Corpului Didactic cu 1 post, cele ale Cluburilor copiilor cu 10 posturi şi ale Cluburilor sportive cu 7.

Dacă în privinţa procesului de învăţământ se va recurge la comasări de clase, probleme vor fi întâmpinate la activitatea nedidactică. Şeful IŞJ Suceava, Petru Carcalete a dat exemplul pazei unităţilor şcolare. „Ştiţi câte şcoli au fost sparte. Din păcate nu avem suficient personal de pază. Pentru asigurarea pazei permanente ar trebui să existe la şcoală minim 4 oameni. Acum există cel mult 2 oameni la şcoli şi aste în proporţie foarte mică, pentru că majoritatea şcolilor nu au deloc pază. Se poate apela la firme de pază dar trebuie fonduri asigurate din bugetul şi primarii nu acceptă să plătească pentru asta”, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă şeful IŞJ Suceava, Petru Carcalete.

Acesta a afirmat că şi personalul necesar întreţinerii şcolilor este absolut insuficient. O altă problemă este cea a fochiştilor. Petru Carcalete a precizat că după apariţie centralelor termice odată cu înlocuirea sobelor trebuie 52 de fochişti. „S-a apelat la transformarea oamenilor de la întreţinere în jumătate fochist, jumătate îngrijitor, aceştia trebuind să urmeze şi nişte cursuri speciale, dar avem şcoli ce nu au deloc fochişti”, a mai spus Petru Carcalete.


Intră acum și în grupul de