ITM Suceava a sancționat 11 angajatori pentru muncă nedeclarată


Intră acum și în grupul de

Peste 90 de sancţiuni în valoare totală de 195 000 de lei aplicate de inspectorii ITM Suceava în luna martie. În judeţ au fost sancţionaţi 11 angajatori pentru muncă nedeclarată

Inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, Romeo Butnariu, a informat, marţi, într-un comunicat de presă, că în cursul lunii martie inspectorii de muncă au efectuat 178 controale, din care 145 în domeniul relaţiilor de muncă şi 33 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, iar pentru deficienţele constatate, au fost aplicate 92 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 195.000 lei.

El a spus că în urma celor 145 de controale în domeniul relaţiilor de muncă, inspectorii instituţiei au aplicat 50 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 167 000 de lei.

Butnariu a precizat că în cadrul controalelor au fost depistate 15 persoane care desfăşurau muncă nedeclarată, din care în cazul a 5 persoane contractele individuale de muncă nu au fost transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, iar 10 persoane au fost depistate la muncă fără contracte individuale de muncă.

Inspectorul şef al ITM a menţionat că în luna martie au fost sancţionaţi pentru muncă nedeclarată 11 angajatori, valoarea amenzilor aplicate fiind de 120.000 lei.

El a precizat că printre deficienţele frecvent constatate în domeniul relaţiilor de muncă se numără neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, anterior începerii raporturilor de muncă, netransmiterea, în termenul legal, a contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor, netransmiterea modificărilor intervenite în registrul general de evidenţă a salariaţilor, nerespectarea prevederilor legale privind munca suplimentară, nerespectarea dispoziţiilor legale referitoare la obligaţia de a ţine evidenţa orelor prestate de fiecare salariat, nerespectarea prevederilor legale privind acordarea concediilor de odihnă şi nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal.

Butnariu a declarat că în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au efectuat 33 de controale efectuate, fiind aplicate 42 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 28.000 lei.

Printre deficienţele constatate de inspectorii de muncă suceveni se numără fie nerespectarea procedurilor tehnice de execuţie astfel încât lucrătorii să nu fie expuşi riscului de îngropare ca urmare a surpării malurilor, fie nu s-a verificat purtarea echipamentului individual de protecţie stabilit prin planul de măsuri de urgenţă sau nu a fost întocmit raportul de evaluare a factorilor de risc maternal etc.

Inspectorul şef al ITM Suceava a mai spus că în cursul lunii martie au fost comunicate instituţiei 24 evenimente.

El a precizat că la 1 martie 2020, în urma interogării registrului general de evidenţă a salariaţilor, figurau ca fiind înregistrate 131.538 de contracte individuale de muncă active, din care121.263 pe durată nedeterminată şi 10.275 pe durată determinată.

(LB)


Intră acum și în grupul de