Primarul Lungu primit la inaugurarea sălii de sport din Obcini cu pod de flori


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu şi-a început luni „pelerinajul” pe la festivităţile de deschidere a unui nou an şcolar cu Şcoala Generală Nr. 9 „Ion Creangă”, acolo unde a inaugurat sala de sport, singura din cartierul Obcini. Conducerea şcolii a organizat o primire de-a dreptul penibilă, copii fiind puşi să facă un pod cu buchetele de flori pe sub care, după tăierea panglicii a trecut edilul şef al urbei, precum proaspeţii însurăţei ieşiţi de la Starea civilă. Ion Lungu nu a scăpat ocazia să se laude cu un proiect care de fapt nu-i aparţine, construirea sălii de sport polivalente făcând de fapt parte din Programul guvernamental iniţiat de guvernul Năstase, program în cadrul căruia s-a realizat şi sala de la Liceul cu Program Sportiv Suceava.

„Avem acum o sală de sport modernă. S-a născut cel mai greu, dar este una din lucrările mele de suflet” a declarat primarul Sucevei, în careul organizat în incinta sălii. Totuşi Ion Lungu nu a suflat nici o vorbă despre adevărată contribuţie a municipalităţii, respectiv o datorie de vreo 8 miliarde de lei vechi, fără TVA la firma care a realizat utilităţile la sala de sport. În timp ce primarul Sucevei se împăunează cu asemenea lucrări, muncitorii firmelor ce au efectuat construcţii la unităţile de învăţământ sucevene, nu au primit salariile din vară şi nu au cu ce-şi trimite copii la şcoală.

La deschiderea de an şcolar, la Şcoala „Ion Creangă” a fost prezent şi adjunctul IŞJ Suceava, Virginel Iordache. „Pentru Şcoala 9 este un moment unic în care zestrea şcolii se întregeşte cu o sală de sport mai mult decât frumoasă, în acest cartier plin de copii. Nu vreau să vă vorbesc despre chinurile facerii acestei săli ci vreau să urez sănătate copiilor, şi să aibă rezultate bune. Sănătate urez şi profesorilor şi să aibă multă răbdare” a spus Virginel Iordache.

Construirea acestei săli de sport a fost condiţionată de existenţei unei suprafeţe de 3.000 metri pătraţi, astfel că a fost modificată intrarea elevilor.
Prin periplul său, primarul Sucevei, Ion Lungu, a fost şi la festivităţile de deschidere a unui nou an şcolar de la Şcoala generală nr. 8 din bulevardul George Enescu, la Şcoala Filadelfia din cartierul Zamca, la Şcoala Nr. 7 din Iţcani, la Şcoala Nr. 11 din Burdujeni şi Grădiniţele „Prichindelul” şi „123” din cartierul Burdujeni.
Grădiniţa „123” este un alt obiectiv pentru care primăria datorează bani constructorului, sumă ce ajunge la cca 15 miliarde de lei vechi.

Pentru Grădiniţa din cartierul Obcini, inaugurată anul trecut, municipalitatea datora încă din octombrie 2008, 3 miliarde de lei, achitând abia 1 miliard, zilele trecute.
Constructorii sunt total nemulţumiţi deoarece au fost nevoiţi să dea oameni afară iar pe puţinii care au mai rămas nu au cu ce-i plăti în condiţiile în care au de încasat zeci şi sute de miliarde de lei vechi. Aceştia mai sunt nemulţumiţi că primarul declară în conferinţe de presă că dau bani la constructori, realitatea fiind cu totul alta. Aceştia spun că primarul ar trebui să prezinte şi ordinele de plată în conferinţe, întrucât oamenii citesc în ziare că s-au achitat facturi şi vin şi-i strâng de gât pe patroni să le dea salariile.

Nemulţumiri salariale sunt şi în rândul cadrelor didactice care au anunţat de vineri că nu se vor realiza festivităţi de deschidere în unele unităţi şcolare.
Liderul Sindicatului Judeţean din Învăţământ „Spiru Haret” Suceava, Constantin Cernica, a declarat că „liderii de sindicat au anunţat, în semn de protest faţă de noua lege a salarizării, că în prima zi de şcoală nu vor mai avea loc festivităţi, careuri cu flori. Cadrele didactice, atât învăţătorii, cât şi profesorii diriginţii îşi vor prelua elevii şi vor merge cu ei în clase, unde îşi vor organiza sala, vor discuta programul pentru începutul de an, vor fi împărţite manuale, acolo unde este cazul”.

Şi Sindicatul FSLI al Colegiului Naţional „Petru Rareş” Suceava a anunţat de vineri că, în prima zi de şcoală, nu va avea loc nici o ceremonie oficială:
„Având în vedere desconsiderarea la care este supus învăţământul românesc de către autorităţile centrale şi întreaga clasă politică, membrii de sindicat ai Colegiului Naţional „Petru Rareş” Suceava au hotărât ca, în ziua de luni, 14 septembrie 2009, să nu organizeze ceremonie oficială pentru deschiderea anului şcolar, ci doar ore de dirigenţie, care se vor desfăşura în sălile de curs aferente fiecărei clase”.

Grupa sindicală a cadrelor didactice de la Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi, membră a Sindicatului Liber Independent „Bucovina”, afiliată la FSLI, s-a întrunit vineri, 11 septembrie, pentru a discuta problemele cu care se confruntă învăţământul românesc, în special cele privind cheltuielile de personal de la Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi”. Acolo s-a hotărât boicotarea deschiderii anului şcolar, prin neprezentarea la festivitate, pentru a sancţiona dezinteresul aleşilor locali şi al parlamentarilor faţă de învăţământul rădăuţean.
Sindicaliştii de la Rădăuţi susţin că nu şi-au primit salariile pe 10 septembrie, adică drepturile salariale pentru luna august, în condiţiile în care în celelalte zone precum Suceava, Fălticeni s-au luat salariile.

Din rândul oficialităţilor care au participat la festivităţi s-a aflat şi parlamentarii Orest Onofrei prezent la Şcoala Filadelfia şi Cătălin Nechifor, prezent la şcoala unde învaţă fiul său şi unde a stat alături de ceilalţi părinţi, ca în fiecare an.


Intră acum și în grupul de