Secţia de Neurologie a Spitalului Judetean s-a mutat în „casa noua”


Intră acum și în grupul de

Secţia de Neurologie din cadrul Spitalului Judeţean Suceava a fost mutată de la Spitalul vechi şi adusă la standarde moderne. Inaugurarea a avut loc sâmbătă, la eveniment fiind prezent secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Cristian Irimie, deputatul Gabriel Gospodaru, vicepreşedintele CJ Vasile Ilie, primarul Ion Lungu şi nu în ultimul rând a conducerii Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, a spitalului şi medicilor-şefi de secţii.

Potrivit directorului interimar al unităţii, ec. Vasile Râmbu, unul dintre avantajele mutării secţiei este eliminarea deplasării cu căruciorul a pacienţilor la spitalul nou pentru investigaţii, consultaţii interdisciplinare, anulând astfel riscurile care apăreau prin sosirea ambulanţei cu întârziere, sau de accidente rutiere. În felul acesta a fost scurtat timpul de deplasare a pacienţilor la Secţia Anestezie-Terapie-Intensivă, în cazul urgenţelor, sau la Computerul Tomograf, ştiut fiind faptul că orice secundă este vitală în astfel de situaţii, şi s-a realizat şi un circuit „facil” între această secţie şi Unitatea primire Urgenţe, Radiologie, sau ATI.

Acesta a spus că, după modul în care arată astăzi Secţia Neurologie, având 9 saloane cu 4 paturi, 6 cu câte 2 paturi şi o rezervă cu baie proprie, cu paturi funcţionale mobile, grupuri sanitare moderne, cu cabine de duş, în „condiţii de igienă maximă”, este „un etalon pentru toate secţiile”, adăugând că şi celelalte secţii vor arăta la fel, în prezent efectuându-se lucrări de modernizare la ultimul etaj, unde funcţionează secţiile Cardiologie, Chirurgie Infantilă, Pediatrie şi Oftalmologie. Directorul spitalului a estimat că acestea vor fi finalizate în prima parte a lui 2010.

Directorul spitalului sucevean a mai spus că s-au cheltuit în total circa 500.000 lei pentru Neurologie şi amenajarea birourilor TESA, în locul cărora s-a mutat secţia menţionată, contribuţii importante la finanţare având Primăria şi Consiliul Judeţean Suceava.

Secretarul de stat, dr. Cristian Irimie, fost manager al spitalului dar şi al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava s-a arătat „puţin invidios” pe actualul manager precizând că, la fel ca toţi directorii-medici ai spitalului de până acum, şi el şi-a propus mutarea acestei secţii, „şi a reuşit un economist”. De unde a concluzionat că „nu trebuie să fii medic numaidecât, ci să fii un bun manager”. Acesta a ţinut să remarce că Primăria „a înţeles utilitatea demersului” alocând bani pentru modernizarea acestei secţii, iar câştigul este al bolnavilor care „merită aceste condiţii”. Dr. Irimie consideră că „implicarea comunităţii locale este necesară şi benefică”, în contextul în care „ministerul doreşte descentralizarea”.

Accentuând ideea descentralizării, dr. Cristian Irimie a mai precizat că rolul descentralizării este nu numai cedarea către comunitatea locală a unităţii sanitare, ci şi responsabilitatea întreţinerii şi a managementului infrastructurii. „Dacă comunităţile locale consideră că spitalele pot să fie în proprietatea lor, dar nu şi în administrarea lor, atunci avem o mare problemă. Toate unităţile sanitare sunt în proprietatea consiliilor locale şi consiliilor judeţene şi date în administrare spitalelor. Noi vrem să se ocupe de administrarea spitalului comunitatea locală, pentru că atunci implicarea ei în acest spaţiu va fi benefică. Dacă reprezentanţii comunităţii nu se vor implica, atunci se va vedea la vot. Primarul care va şti să facă pentru pacienţi, pentru bolnavi lucruri deosebite atunci va câştiga, cel care nu se va implica în asemenea lucruri sunt convins de pe acum că nu va câştiga alegerile”, afirmă Cristian Irimie.

În ce priveşte anul financiar 2010, dr. Irimie este optimist: „Să vorbeşti despre un an mai bun când toată lumea vorbeşte de criză, este o afirmaţie hazardată, eu sunt convins că lumea a devenit din ce în ce mai conştientă că sistemul de sănătate nu poate să funcţioneze cu rateuri, trebuie să se asigure o finanţare corespunzătoare şi sunt convins că în bugetul pe anul 2010 acest lucru se va întâmpla”.


Intră acum și în grupul de