Servicii specializate la domiciliul copiilor cu dizabilitati si al celor cu parinti plecati in strainatate


Intră acum și în grupul de

Mai mult de 300 de copii bolnavi sau ai căror părinţi au plecat la muncă în străinătate şi şi-au lăsat minorii în grija vecinilor beneficiază în acest moment de servicii specializate la domiciliu, oferite de cele trei echipe mobile înfiinţate la Gura Humorului, Siret şi Fălticeni. Punctele de lucru funcţionează la parterul Centrului de Servicii Comunitare – Fălticeni, la parterul Centrului de Servicii Comunitare Gura Humorului şi într-un spaţiu pus la dispoziţie de Spitalul de Psihiatrie Cronici Siret.

Fiecare echipă mobilă este compusă din cinci persoane, un logoped, un psiholog, doi asistenţi sociali şi un kinetoterapeut. Specialiştii se vor ocupa, timp de trei ani, de aproximativ 150 de copii cu dizabilităţi şi părinţii acestora, 90 de copii lipsiţi de grija ambilor părinţi, în situaţia în care aceştia sunt plecaţi la muncă în străinătate, şi 75 de copii cu părinte unic susţinător al familiei monoparentale plecat la muncă în străinătate.

Prima echipă mobilă la Suceava a fost înfiinţată în anul 2001. Abia după şapte ani, pe baza proiectului Phare „Transfer competenţe, Formare Abilităţi – extindere echipa mobilă”, în valoare de 212.670 euro, din care 26.500 euro este contribuţia Consiliului Judeţean Suceava, echipa mobilă s-a extins şi în Siret, Gura Humorului şi Fălticeni. Statisticile arată că Suceava este singurul judeţ din ţară în care funcţionează patru echipe mobile.

Managerul proiectului, Adina Tărăboanţă, a precizat că „prin acest proiect se urmăreşte preîntâmpinarea abandonului şi a instituţionalizării copiilor, crearea de reţele sociale suport la nivelul instituţiilor abilitate, dar şi armonizarea comunicării dintre membrii familiei şi copii. Fiecare echipă mobilă se ocupă de 105 copii. Specialiştii fac vizite de cel puţin două ori pe lună la copil acasă şi le lasă părinţilor, unde este cazul, obiecte şi instrumente necesare terapiei individuale pentru minor”.

„Unii copii sunt născuţi cu dizabilităţi şi se luptă cu viaţa lângă părinţii neinstruiţi care nu ştiu ce să facă cu ei. Alţii, cu miile în judeţ, sunt singuri, lipsiţi de afecţiunea celor mari, sunt obligaţi să crească şi să se educe lângă neamuri diferite de grad, lângă vecini sau chiar lângă străini. Statisticile în acest sens sunt relevante”, spun cei implicaţi în proiect.


Intră acum și în grupul de