La Suceava, reactiile adverse postvaccinale raportate nu au grad mare de severitate


Intră acum și în grupul de

În cadrul Comitetului de Gripă a fost prezentată miercuri, analiza cazurilor la care s-au identificat unele reacţii adverse postvaccinale. Astfel, din cele 30 posibile reacţii adverse postvaccinale raportate, în urma analizelor, s-a confirmat un număr de 13. Reacţiile adverse confirmate au fost uşoare şi s-au manifestat prin roşeaţă la locul vaccinării, stări de subfebrilitate pasageră, dureri de cap, spune Comitatul cu precizarea că nu a fost înregistrată nicio reacţie adversă severă postvaccinală.

Precizăm că săptămâna trecută, pe data de 14 ianuarie o adolescentă de 16 ani, din Suceava a acuzat că nu-şi mai simte mâna după ce s-a vaccinat împotriva gripei noi, dar consultul medicului de neuropsihiatrie infantilă nu a confirmat acest lucru. Imediat după semnalarea cazului, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, a menţionat că este vorba de o reacţie funcţională, cauzată de frică, probabil, nu una organică.

Alexandru Lăzăreanu a spus că eleva s-a vaccinat pe 12 ianuarie la medicul de familie, iar a doua zi s-a prezentat la acesta acuzând paralizia mâinii la care a primit vaccinul. Acesta a trimis-o la neurolog, care a pus diagnosticul de „monopareză brahială” în urma vaccinării.

Fata a ajuns ulterior la Spitalul Judeţean Suceava, la medicul de neuropsihiatrie infantilă, care a constatat că poate mişca degetele, iar mâna nu prezintă semne de paralizie.

Până acum, în judeţul Suceava s-au vaccinat cu Cantgrip 33.361 persoane. Cât priveşte situaţia la nivel de ţară, Centrul Naţional de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile a informat că, până luni au fost vaccinate împotriva virusului pandemic 1.241.969 persoane, dintre care 700.353 de persoane s-au imunizat în săptămâna 11-17 ianuarie.

În judeţ săptămâna trecută s-au imunizat 15.838 de persoane, majoritatea fiind cu risc (bolnavi cronici).


Intră acum și în grupul de