DSP Suceava a inchis hotelul „intoxicat” de la intrarea in municipiu


Intră acum și în grupul de

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a emis vineri, decizie de suspendare a activităţii hoteliere a unităţii de la intrarea în municipiul Suceava, în urma intoxicaţiei cu o substanţă necunoscută a persoanelor cazate acolo, în noaptea de miercuri spre joi. Şeful DSP Suceava, Alexandru Lăzăreanu, a declarat vineri, că suspendarea este valabilă până la definitivarea anchetei epidemiologice pe probele prelevate de la pacienţii internaţi şi în urma necropsiei persoanei care a decedat.
Analiza probelor se va face la Institutul „Mina Minovici” din Bucureşti şi poate dura 5-6 zile.

În continuare nu se cunoaşte cauza intoxicaţiei care a provocat decesul unui bărbat de 45 de ani, din Focşani. De asemenea alte 17 persoane, dintre care 2 copii au fost aduse cu intoxicaţie la Spitalul Judeţean Suceava.

Alexandru Lăzăreanu spune că proba ASTRUP recoltată la 14 dintre persoanele internate la spital a arătat „că oxigenul era puţin scăzut în sângele pacienţilor”, iar testul calitativ pentru droguri a ieşit „negativ”.

Iniţial, s-a suspicionat existenţa monoxidului de carbon în camerele de hotel, care în mod normal este degajat prin ardere incompletă în instalaţia de încălzire. Însă această variantă nu este plauzibilă deoarece unitatea hotelieră are alt sistem de încălzire, respectiv cu aer cald.

„Laboratorul nostru de chimie s-a deplasat la faţa locului, a determinat monoxidul de carbon din aerul din hotel şi nu a constatat modificări care ar putea pune în pericol viaţa, deci nu era prezent monoxidul de carbon, la ora determinării, după ora 12. Măcar în una din camere s-ar fi putut găsi măcar urme de monoxid de carbon, nu s-au găsit. Însăşi simptomatologia clinică a bolnavilor nu era tipică pentru intoxicaţia cu monoxid de carbon, din relatările medicilor care au consultat aceşti pacienţi. S-a spus că e dioxină, dar aceasta se elimină dintr-o asemenea instalaţie la peste 250 de grade, din plasticuri, dar este exclus să aibă acele conducte 250 grade”, a afirmat şeful DSP.

Potrivit medicului urgentist Tiberius Brădăţean , în total este vorba de 18 persoane intoxicate, inclusiv cea decedată. Vineri, în Spitalul Judeţean Suceava, din cele 10 persoane care au rămas internate, alte 6 refuzând din start internarea , se mai aflau spitalizate 7 persoane, care urmau şi ele să se externeze treptat, starea de sănătate fiind una bună.

Ultimul turist cazat în hotel a ajuns la Unitatea Primire Urgenţe de la Spitalul Judeţean vineri, unde i s-au făcut mai multe investigaţii. Este vorba de o persoană din Cluj, căreia i se făcuse, de asemenea, rău în cursul nopţii de miercuri spre joi, a leşinat şi a căzut lovindu-se la cap.

După ce a fost consultat de personalul din Ambulanţă, respectiva persoană s-a simţit mai bine şi nu a mai fost dusă la spital, a precizat, tot vineri, medicul urgentist Tiberius Brădăţan.

„A venit pentru că urmează să părăsească Suceava şi vrea să fie sigur că nu are probleme, mai ales că s-a lovit la cap şi vrea să îi facem o evaluare. Cu ocazia asta recoltăm aceleaşi probe şi se va efectua computer-tomografia, dat fiind traumatismul cranian. Starea generală fiind bună, nu cred că se pune problema de vreo complicaţie. Este al 18-lea”, a spus medicul Brădăţan.


Intră acum și în grupul de