Autoritatile sucevene vor avea parghiile legale pentru a opri isteria locala a consumului de halucinogene


Intră acum și în grupul de

Autorităţile sucevene nu se mai pot plânge că nu au nici un fel de atribuţii de control privind magazinele din judeţul Suceava ce comercializează ierburi halucinogene, deoarece miercuri, a fost aprobată o ordonanţă în acest sens. Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Alexandru Lăzăreanu şi-a exprimat la începutul acestei săptămâni nemulţumirea că „nu se ştie cu exactitate numărul acestor magazine şi că nimeni nu are un control asupra lor, din cauza unui vid legislativ, nicio instituţie din subordinea statului nu are competenţa legală să verifice magazinele care vând plante etonobotanice, având un cod CAEN care nu corespunde specificului activităţii lor”.

În judeţul Suceava, anul trecut la unităţile spitaliceşti ai fost internaţi 11 tineri în urma consumului de ierburi halucinogene însă reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Suceava cred că numărul este mult mai mare deoarece „anumite simptome nu au fost asociate consumului de asemenea plante”.

Precizăm că Guvernul României a aprobat miercuri, Ordonanţa de Urgenţă pentru completarea Legii nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi a Legii nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope elaborată de către Ministerul Sănătăţii.

Totodată, Ministerul Sănătăţii a stabilit lista cu plante şi substanţe cu proprietăţi psihoactive care vor fi interzise, după ce s-au dovedit a fi periculoase pentru sănătate. Efectele produse de aceste substanţe sunt similare celor date de substanţele psihotrope, având efect direct asupra creierului uman (stări confuzionale-pierderea identităţii, halucinaţii, diminuarea atenţiei combinate cu efecte adverse ca: dureri puternice de cap, anxietate, ameţeli, confuzie şi atacuri severe de panică, creşterea frecvenţei cardiace, tensiunii arteriale şi a temperaturii corpului)

„Dorim să descurajăm tendinţa de creştere a consumului de plante şi substanţe halucinogene. Timp de 4 săptămâni s-a depus un efort deosebit pentru stabilirea unei liste cu plante şi substanţe care au proprietăţi psihoactive. La iniţiativa Ministerului Sănătăţii în data de 10 ianuarie 2010, s-au reunit experţi din mai multe instituţii: genţia Naţională a Medicamentului, Agenţia Naţională Antidrog, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Facultatea de Farmacie – Bucureşti (Catedra de Toxicologie şi Botanică) care au reuşit în urma unui efort deosebit să identifice o serie de produse ce au în componenţă plante şi substanţe dăunătoare sănătăţii. Această nouă listă le va completa pe cele deja existente în legile pentru combaterea traficului ilicit de droguri şi regimului juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante. Vreau să mulţumesc tuturor acestor profesionişti”, a declarat ministrul Sănătăţii, CSEKE Attila.

Conform noului act normativ, pe listele existente în Legea 143/2000 au fost introduse noi plante şi substanţe a căror cultivare, producere, fabricare, experimentare, extragere, preparare, transformare, oferire, punere în vânzare, distribuire, livrare cu orice titlu, trimitere, transport, procurare, cumpărare, deţinere, fără drept se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 15 ani, respectiv de la 10 la 20 de ani pentru droguri de mare risc. (la droguri de risc – pentru consum propriu, cumpărare sau deţinere fără drept, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani, la droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 5 ani).

Noile plante interzise:
SPECII DE SALVIE (Salvia divinorum Epling & Játiva)– este o plantă care produce halucinaţii – Tabelul III (din Legea 143/2000), închisoare de la 3-15 ani
SPECII DE MITRAGINA (Mitragyna speciosa Korth (Kratom) – este o plantă cu efecte similare cocainei. Creează dependenţă – Tabelul III (din Legea 143/2000), închisoare de la 3-15 ani

Ciuperci interzise:
-Amanita muscaria (L:Fr.) Lam. – Tabelul III (din Legea 143/2000), închisoare de la 3-15 ani
-Amanita pantherina – Tabelul III (din Legea 143/2000), închisoare de la 3-15 ani – Toate speciile din genul Psilocybe – produce halucinaţii, cu efecte similare LSD (ACIDUL LISERGIC) – Tabelul I (din Legea 143/2000), închisoare de la 10-20 ani

Substanţe interzise:LSA (AMIDA ACIDULUI LISERGIC) – Tabelul III (din Legea 143/2000), închisoare de la 3-15 ani
KETAMINA – Creează dependenţă, au fost înregistrate până în prezent 2 decese – Tabelul III (din Legea 143/2000), închisoare de la 3-15 ani – DERIVATI DE PIPERAZINA – produce halucinaţii – Tabelul I (din Legea 143/2000), închisoare de la 10-20 ani – SARE DE BAIE (MEFEDRONA) – au fost înregistrate cazuri de decese – Tabelul I (din Legea 143/2000), închisoare de la 10-20 ani.

Aceste produse se comercializează în special sub formă de ţigări, comprimate, pulberi, fragmente vegetale ambalate în plicuri, sub diverse denumiri, preţurile de vânzare oscilând în funcţie de gramaj, de exemplu:

– Special gold sare – 0,25 g-40 lei, 0,75 g-90 lei-
-Pulse – pulbere 0,5 g – 30 lei, 3 g-119 lei
-Fly Agaric Mushroom – ciuperci uscate 12 g -60 lei – Spice Diamond fragmente vegetale 1 g – 50 lei
Spice Gold Spirit – pulbere 3 g 90 lei.

Totodată, prin prezenta OUG se introduce în Legea nr. 143/2000 şi Legea 339/2005 o procedură simplificată de actualizare a listelor prin Hotărâre de Guvern şi nu numai prin acte normative la nivel de lege.
Ordonanţa întră în vigoare în termen de 10 zile de la publicarea acesteia.


Intră acum și în grupul de