PUG-urile localitatilor cu monumente UNESCO, in curs de finalizare


Intră acum și în grupul de

Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional (DCCPN)Suceava a încheiat un protocol privind PUG-urile, cu primăriile pe teritoriul cărora se află cele 7 monumente incluse în patrimoniul UNESCO, mănăstirile Arbore, Humor, Moldoviţa, Pătrăuţi, Probota, Sfântu Gheorghe din Suceava şi Voroneţ la care se mai adaugă şi Suceviţa, mănăstire ce pregăteşte documentaţia pentru a fi inclusă în lista acestor monumente. „PUG-urile acestora se află în stare avansată. Am văzut Planul Urbanistic General al Primăriei Suceviţa. Este făcut de specialiştii unui institut din Bucureşti”, a spus joi, în cadrul unei conferinţe de presă şeful DCCPN Suceava, Daniel Hrenciuc.

Acesta a explicat că o dată la 10 ani se reînnoiesc Planurile Urbanistice Generale (PUG) ale localităţilor. „Problema este că pe teritoriul judeţului Suceava sunt foarte multe monumente şi situri arheologice iar PUG-urile trebuie să conţină zone de protecţie pentru acestea”, a declarat Daniel Hrenciuc.

Zona de protecţie a unui monument este o suprafaţă de teren dispusă în jurul acestuia, delimitată prin repere uşor identificabile în teritoriu, drumuri, culmi de deal, liziere de pădure, determinate cadastral, pe care se instituie servituţi de utilitate publică în favoarea monumentului.

Directorul DCCPN Suceava a ţinut să precizeze că, în cazul în care aceste PUG-uri nu conţin aceste zone de protecţie, nu vor primi avizul direcţiei deoarece nu respectă Legea 422/2001. Acesta a menţionat că prin aceste arii de protecţie „vom salva monumentele de agresiunile diverselor construcţii, care de cele mai multe ori le sufocă”.

Pentru întocmirea acestor PUG-uri primăriile trebuie să contacteze specialişti în domeniu. „Şi noi putem face dar, pentru că noi suntem şi cei care avizează, vrem să nu se înţeleagă greşit”, a adăugat Daniel Hrenciuc.

În acţiunile de control specialiştii DCCPN Suceava vor fi sprijiniţi de ISU şi IPJ.


Intră acum și în grupul de