Peste jumatate din participantii la BAC „exceleaza” in a comunica in limba romana


Intră acum și în grupul de

Rezultatele la prima probă a examenului de bacalaureat indică faptul că mai bine de jumătate din elevii de-a XII-a din judeţul Suceava, respectiv 3.597, sunt experimentaţi în a comunica în limba română şi a comenta un text la prima vedere, din cei 6.653 participanţi. Un procent de 32,5% (2.162 elevi) sunt de nivel „avansat”, iar peste 13% (894 elevi) sunt de nivelul „mediu”.

De departe, cei mai buni la evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română s-au dovedit a fi elevii din şcolile din municipiul Suceava , astfel 64% din cei 2.455 de elevi prezenţi la probă au obţinut certificatul „experimentat”, 26,4% „avansat”, restul au fost de nivel „mediu”.

Trebuie remarcat faptul că toţi cei 230 elevii participanţi de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” şi Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu”, din Suceava au obţinut calificativul „experimentat” deşi calitatea actului educaţional între cele două unităţi şcolare diferă foarte mult, unul fiind un colegiu cu renume, iar celălalt cu fost grup şcolar cu profil de construcţii şi mecanică.

La Colegiul „Mihai Eminescu” Suceava, 92,4% din candidaţi au obţinut certificatul „experimentat”, iar la Colegiul Naţioanl „Ştefan cel Mare”, 89%.

La nivel mediu au fost trecuţi doar 9,4 la sută dintre elevii din municipiu.

În privinţa celorlalte oraşe ale judeţului un loc fruntaş la elevi „experimentaţi” îl ocupă liceele din Rădăuţi, cu 68,5%, Câmpulung Moldovenesc – 66,2%, Gura Humorului, cu 59,2%, Vatra Dornei, cu 51%.

La această probă s-au înscris în judeţ 6.796 elevi, au fost prezenţi şi evaluaţi 6.613, 143 fiind absenţi.

Potrivit purtătorului de cuvânt de la IŞJ Suceava, prof. Laurenţa Hacman, cei absenţi sunt din seria curenta dar şi din serii anterioare, aceştia din urmă neştiind că pentru ei proba este programată separat, în luna mai.

Candidaţii absenţi din seria curentă pot continua să participe la celelalte probe ale bac-ului, dar nu vor fi consideraţi admişi, având şansa să dea din nou competenţa la română în sesiunea din august. „Nu ştim exact câţi sunt dintr-o serie sau cealaltă, fiindcă nu avem o astfel de raportare de la centre”, a precizat Laurenţa Hacman.

Candidaţii din seria 2010 reiau bacalaureatul pe 19 aprilie, cu proba de evaluare a competenţelor digitale, pe 31 mai fiind cea de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă modernă.
Cei 72 de înscrişi din seriile anterioare dau prima probă pe 31 mai.


Intră acum și în grupul de