Medici suceveni pe drumul strainatatii


Intră acum și în grupul de

Mai mulţi medici suceveni au solicitat anul trecut certificatul profesional curent de la Colegiul Medicilor Suceava pentru a practica meseria în străinătate. Este vorba despre nouă medici specializaţi în medicină de familie, dar şi un medic ORL-ist. Aceştia şi-au cerut transferul pentru a pleca în diferite ţări ale Uniunii Europene, precum Anglia, Franţa, Germania, Spania şi Belgia.

„Salariile doctorilor sunt mizerabile. Am ajuns să ni se dea zile libere, fără plată, însă noi nu putem să nu venim să ne urmărim pacienţii, nu îi putem lăsa de izbelişte” spun reprezentanţii Colegiul Medicilor Suceava. Aceştia subliniază că au auzit de exemplu, că sunt oferte pentru Germania, cu salariul minim de 3.000 de euro pe lună, masă, casă asigurată, plus cursuri gratuite de limbă străină.

Medicii sunt nemulţumiţi de salariile pe care le au şi susţin că sănătatea ar trebui să fie printre priorităţile unei ţări, în care trebuie să se investească, având în vedere că vârsta medie de viaţă scade iar populaţia este tot mai bolnavă.

Pe de altă parte, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Medicilor de Familie Suceava, Doina Draga Buimistriuc spune că banii nu sunt singurul motiv, aici alăturându-se şi respectul pe care nu îl mai au.

„Din cauză că nu sunt plătiţi pentru munca pe care o depun, e şi normal să plece, în condiţiile în care în anul 2009 venitul unui medic de familie a scăzut cu 40% şi abia reuşim să ne plătim ratele pe care le-am făcut când ne-am cumpărat cabinetele şi le-am dotat corespunzător. Numărul lor cu siguranţă va creşte în astfel de condiţii, însă nu doar pentru veniturile de acolo pleacă, ci şi pentru faptul că nu sunt respectaţi. Noi nu ne dorim să plece, însă nu avem ce face pentru a-i reţine aici. Tinerii, în special, pleacă, dar nu numai, avem şi persoane cu experienţă care, cu toate că aveau salarii satisfăcătoare, au preferat să plece. Numai eu cunosc încă opt colege care îşi pregătesc actele pentru a pleca, în special, în Franţa. În acest an numărul va fi cu siguranţă cu mult mai mare. Mulţi nu au plecat deoarece li se cerea minimum cinci ani de experienţă şi nu au putut pleca, însă în anii următori vor pleca mult mai mulţi”, a explicat Doina Draga Buimistriuc.

Medicii suceveni susţin că volumul muncii pe care o prestează a crescut iar aceste măsuri pe care le prevăd oficialii din Ministerul Sănătăţii nu îi vor ţine prea mult pe gânduri, în condiţiile în care vor primi oferte de a pleca în străinătate.

Cu o situaţie gravă se va confrunta în curând Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean Suceava. Şeful DSP şi-a exprimat îngrijorarea deoarece 2 din cei 5 medici urgentişti vor să plece în străinătate. „Personalul de la UPU, datorită afluxului de persoane care vin, de ce la mai multe ori nejustificat pentru că nu înţeleg că trebuie să meargă mai întâi la medicul de familie, sunt suprasolicitaţi, nu mai rezistă şi pleacă. Mai este şi salarizarea. În străinătate pornesc de la un salariu de 5.000 euro. Ei merg să lucreze pe ambulanţă. Situaţia e paradoxale, noi nu avem medici pentru ambulanţele noastre, dar nu îi poţi ţine” a spus Alexandru Lăzăreanu.


Intră acum și în grupul de