Spitalul Judetean scoate bani din buzunarul propriu pentru a-si trata pacientii


Intră acum și în grupul de

Numărul de suceveni care ajung la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava este tot mai mare, iar banii ce vin de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava sunt tot mai puţini. Unitatea medicală judeţeană a depăşit anul trecut bugetul acordat de CAS cu aproximativ 70 de miliarde de lei vechi. În 2009, Spitalul Judeţean sucevean a avut contract cu CAS pentru 41.971 de bolnavi, pentru fiecare caz rezolvat unitatea încasând 1.380 de lei, conform Contractului Cadru. Pentru aceşti bolnavi, CAS Suceava a decontat Spitalului Judeţean suma de 57.919.980 de lei.

Sănătatea sucevenilor nu a coincis cu cifrele CAS şi ale Spitalului, astfel că, în 2009, 46.982 suceveni au fost trataţi în instituţia sanitară judeţeană, cu 5.011 bolnavi în plus faţă de numărul celor care au fost contractaţi.

Pentru aceştia, Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” a trebuit să scoată din vistieria proprie aproximativ 70 de miliarde de lei vechi, respectiv 6.915.180 de lei.

Suma decontată de Casă pentru un caz rezolvat este de 1.380 de lei, dar de aici se plăteşte tot -serviciile medicale ale doctorilor, asistentelor, infirmierelor, medicamentele, materialele sanitare, apa, căldura, mâncarea – toate cheltuielile avute cu acest pacient.

Spitalul a redus din cheltuielile cu utilităţile datorită investiţiilor pe care le-a făcut. De asemenea, aceşti bani au mai venit şi din cheltuielile cu salariile pentru posturile vacante dar şi cu reducerile de cheltuieli cu 15% din noiembrie şi decembrie, care au fost semnificative”.

Deşi numărul bolnavilor care ajung la Spitalul Judeţean este tot mai mare de la an la an, bugetul decontat de CAS Suceava este mai mic.

În luna ianuarie a anului trecut, CAS a decontat bani pentru 3.715 cazuri, în februarie 3.591 de cazuri rezolvate iar în martie 3.412 cazuri. Chiar şi aşa, la sfârşitul trimestrului I, după ce s-a tras linie, Spitalul cheltuise în plus 1.740.180 de lei, pentru 1.261 de bolnavi.

Pentru ianuarie 2010 numărul cazurilor a scăzut semnificativ – 2.917 cazuri, pentru februarie 2.897 de cazuri iar pentru martie CAS va deconta 2.898 de cazuri rezolvate.

Până la sfârşitul lunii martie, actele adiţionale încheiate între CAS şi spitale prelungesc contractele din 2009, valoarea serviciilor fiind media pe cele 12 luni ale anului trecut, iar serviciile contractate sunt aferente bugetului pe 2010.
Astfel că, până la aflarea bugetului şi încheierea noilor contracte, spitalele şi toţi prestatorii de servicii medicale în contract cu CAS vor primi, lunar, media valorilor pe lunile din anul precedent.

Conducerea unităţii se gândeşte şi la reducerea numărului de paturi pentru a face faţă. În prezent, Spitalul Judeţean are aproximativ 1.200 de paturi, 200 trebuind să fie reduse pentru a rezista cu bugetul pe care îl are.


Intră acum și în grupul de