Incepe „macelul” proiectelor de incadrare pe post pentru anul scolar urmator


Intră acum și în grupul de

Mişcarea personalului didactic se află în atenţia sindicaliştilor suceveni, având în vedere faptul că în această perioadă se fac proiectele de încadrare pe post pentru anul şcolar care urmează, se calculează normele ce urmează a fi reduse prin comasările impuse de Ministerul Educaţiei şi restrângerile de activitate, în mod principal, „dictate” de efectivele de elevi din fiecare unitate de învăţământ.

„La comasarea claselor I-IV nu vorbim de foarte multe cadre didactice pentru că avem unu-doi învăţători la şcolile de la sate, astfel că nu se poate vorbi de o reducere semnificativă a posturilor. Prin desfiinţarea claselor V-VIII cu predare simultană vor dispărea cele mai multe norme”, declara zilele trecute Constantin Cernica, liderul Sindicatului Judeţean „Spiru Haret” Suceava, care numără peste 8.400 membri.

Nici învăţătorii nu scapă de emoţiile unui posibil şomaj pentru că efectivele de elevi de clasa I sunt mici, ceea ce înseamnă posturi mai puţine sau restrângeri de activitate. „Cea mai tragică situaţie care rezultă din proiectele de încadrare este cauzată, în special, de numărul de elevi. Numai pe oraşul Rădăuţi avem nouă posturi de învăţători care vor intra în restrângere de activitate pentru că nu sunt destui elevi înscrişi pentru clasa I. În aproape fiecare şcoală din Rădăuţi există problemă cu restrângerea de activitate”, a declarat Gheorghe Şorodoc, liderul Sindicatului „Bucovina” Rădăuţi.

La baza acestei situaţii stă reducerea normelor din învăţământ pe care a impus-o ministerul de resort prin OUG 114/2009 care prevede, pentru judeţul Suceava, 504 norme în minus faţă de câte erau la începutul anului şcolar în curs.

Adjunctul IŞJ Suceava, Vasile Monacu a venit cu precizări spunând că prin restructurarea reţelei şcolare pot să dispară 50-60 de catedre, dar „o parte din profesori se vor regăsi în alte catedre”. În ce priveşte personalul auxiliar (contabil, secretar) nu vor dispare posturi prin această restrângere, fiindcă aceste şcoli nu aveau astfel de personal, iar la nedidactic doar 0,10-015 norme la femeile de serviciu, a mai informat adjunctul Monacu. „Aceste măsuri sunt luate ca să se poată plăti oamenii cu finanţarea existentă”, a afirmat Vasile Monacu.

Pe de altă parte ministrul Educaţiei Daniel Funeriu spune că numărul de disponibilizări din sistemul educaţional va fi mai mic decât cele 15.000 de posturi anunţate „alarmist” de presă.

„Eu cred că, până la urmă, veţi vedea că va fi un număr semnificativ mai mic decât cele 15.000 de posturi. Numărul de persoane va fi altul decât 15.000, ceea ce se vehiculează, cred eu, puţin alarmist, în presă. Cifra exactă va putea fi dată în momentul în care vom avea cifra de şcolarizare, în momentul când vom şti exact câţi copii vor intra în noul an şcolar şi acest lucru se va întâmpla foarte curând, în următoarele luni”, a declarat ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

Totuşi în judeţul Suceava, începând cu noul an şcolar se desfiinţează 49 de unităţi de învăţământ. În şedinţa Consiliului de Administraţie din 16 martie 2010 s-a aprobat restructurarea reţelei şcolare pentru anul şcolar 2010-2011, având în vedere şi propunerile unităţilor şcolare din judeţ, avizate de Primării şi Consilii Locale. Consiliul de Administraţie al I.S.J. Suceava a hotărât transformarea Şcolii cu clasele I-VIII Bogata, Baia, din unitate cu personalitate juridică în structură arondată Şcolii Baia; desfiinţarea a 32 de şcoli cu clasele I-IV, având efective scăzute sau care au funcţionat în program simultan, în condiţiile organizării transportului elevilor cu microbuze şcolare la unităţile şcolare cu personalitate juridică din comună; desfiinţarea a 12 grădiniţe, în aceleaşi condiţii de asigurare a transportului preşcolarilor afectaţi către unităţile cele mai apropiate; desfiinţarea a două unităţi cu clasele I-VIII: Şcoala cu clasele I-VIII nr.4 Fălticeni (cu arondarea elevilor la Şcoala cu clasele I-VIII nr.6 Fălticeni şi Şcoala cu clasele I-VIII nr.1 Câmpulung Moldovenesc (cu arondarea elevilor la Şcoala cu clasele I-VIII nr.4 Câmpulung Moldovenesc); transformarea a două unităţi din şcoli cu clasele I-VIII în şcoli cu clasele I-IV (Şcoala cu clasele I-VIII Cotu Băii, Fântâna Mare, Şcoala cu clasele I-VIII Costâna, Todireşti). Elevii de gimnaziu ai acestor unităţi vor urma cursurile la Fântâna Mare, şi respectiv, la Todireşti.


Intră acum și în grupul de