Cardul national de sanatate va suplini adeverinta cu perioada de valabilitate limitata


Intră acum și în grupul de

Un proiect pentru modificarea legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, realizat de deputatul de Iaşi Tudor Ciuhodaru, propune includerea datelor medicale ale pacientului pe cardul naţional de asigurat pentru a asigura rapiditatea actului medical. Proiectul vizează accesarea rapidă a informaţiilor privind istoricul medical al pacientului prin utilizarea cardului naţional de asigurat.

„Completarea informaţiilor minime care vor putea fi accesate de pe cardul naţional cu istoricul afecţiunilor şi procedurile, investigaţiile, intervenţiile medicale aplicate, va aduce beneficii prin accesarea facilă şi rapidă a istoricului medical – antecedente personale fiziologice şi patologice, precum şi investigaţiile, intervenţiile medicale/chirurgicale, tratamentele aplicate, durata spitalizării, asigurând astfel rapiditatea actului medical în urgenţă chiar şi atunci când nu se pot obţine date de la pacienţi sau aparţinători. Existenţa datelor medicale pe cardul naţional de asigurat în condiţii de confidenţialitate va apropia sistemul medical românesc de secolul în care trăim”, spune deputatul Tudor Ciuhodaru, care este şi coordonator al Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului de Urgenţă din Iaşi.
Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a declarat că toţi românii vor avea carduri de sănătate până în 2012.

„În acest card vor fi cuprinse informaţii despre plata asigurărilor de sănătate de către posesor. În toate statele membre, persoanele asigurate au un card naţional de sănătate care prevede, pe lângă datele personale, date cu privire la plata sau neplata asigurărilor de sănătate. La noi, cetăţeanul trebuie să se deplaseze la casa judeţeană de asigurări pentru o adeverinţă, ca să i se confirme sau nu că a plătit contribuţia la asigurările de sănătate. Este o situaţie care va trebui eliminată”, a afirmat ministrul Attila Cseke.

Pe de altă parte reprezentanţii CAS Suceava susţin că adeverinţa de asigurat de la CAS nu este obligatorie pentru a face dovada de asigurat atunci când un pacient merge la medicul de familie sau la un medic specialist deoarece medicii au această evidenţă prin Sistemul Informatic Unic Integrat la care au acces şi pot verifica în timp real dacă pacientul său este asigurat sau nu. De asemenea, orice sucevean poate verifica în orice clipă dacă este asigurat sau nu pe site-ul CAS Suceava introducându-şi Codul Numeric Personal. Din comoditate sau din neştiinţă, cu toate că CAS susţine că i-a informat pe medicii cu care are încheiate contracte, medicii îi pun pe drumuri pe pacienţi pentru o informaţie care poate fi verificată printr-un click.
Fiindcă unii medici suceveni de familie cer peroanelor de pe liste adeverinţă de asigurat de la CAS, aceştia se îmbulzesc la începutul anului pentru ele.
Potrivit ministrului Sănătăţii, doar aproximativ şase milioane de români contribuie în prezent la fondul de sănătate, peste zece milioane beneficiind de servicii medicale fără să plătească la sistemul naţional de asigurări de sănătate.

Angajatorii suceveni şi persoanele fizice sau asigurate, fără vreun venit declarat, care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava au contribuit anul trecut la Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS) cu 176.722.976 de lei, adică peste 1.767 de miliarde de lei vechi. Aceasta este suma pe care a adunat-o Direcţia de Finanţe Suceava, de la angajatorii care le-au plătit dările angajaţilor, şi CAS Suceava, de la persoanele care nu au niciun venit declarat şi care au contract de asigurare.

Trebuie menţionat că s-a cheltuit cu 87.286.149,5 lei mai mult faţă de banii încasaţi. Potrivit CAS Suceava, toate cheltuielile pentru serviciile medicale din 2009 s-au ridicat la suma de 264.009.125,5 lei, adică 2.640 de miliarde de lei vechi.


Intră acum și în grupul de