Sindicalistii suceveni nu cred ca noua lege a Educatiei va avea un viitor mai bun ca cele anterioare


Intră acum și în grupul de

Sindicaliştii din învăţământul sucevean cred că noua lege a Educaţiei va fi „aruncată” la fel cum s-a întâmplat şi cu reglementările anterioare la schimbarea guvernelor. Atât membrii Sindicatului din Învăţământ „Spiru Haret” Suceava cât şi cei ai Sindicatului „Bucovina” Rădăuţi consideră că şi acest proiect al Legii Educaţiei poate avea soarta celorlalte două, din ultimii ani, respectiv legea lui Cristian Adomniţei sau „Codul Educaţiei” al Ecaterinei Andronescu. Aceştia spun că „o să ne trezim în situaţia ca şi această lege să fie aruncată la gunoi ca şi celelalte două, atunci când se schimbă guvernarea”.

Sindicaliştii suceveni sunt sceptici şi în privinţa finanţării de 6% din PIB pentru educaţie, deoarece toţi au promis acest lucru, dar nimeni nu şi-a respectat cuvântul.

Proiectul de lege privind educaţia naţională a fost discutat şi avizat de Guvern, într-o primă lectură, urmând să fie prezentat în dezbatere publică. „Actuala programă este supraîncărcată, iar copiii aleargă ca nişte roboţei. Prin noua lege va fi redusă cu aproximativ 25%, prin eliminarea datelor care nu sunt necesare, iar profesorii vor avea la dispoziţie 25% din timp pentru a adapta predarea în funcţie de caracteristicile elevului – cu cei mai buni să profeseze un nivel avansat, cu ceilalţi un nivel adecvat”, a spus premierul Emil Boc.

Numărul maxim de ore de curs pe săptămână va fi redus de la o medie de 25 ore la 20 ore, în învăţământul primar, şi de la o medie de 30 ore la 25 ore, în învăţământul gimnazial. „Cadrele didactice nu pleacă automat în şomaj, ci se încadrează în cadrul noilor norme, cu programul şcoală după şcoală”, a susţinut premierul.


Intră acum și în grupul de