Specialistii pneumologi suceveni pledeaza pentru redeschiderea Sanatoriului de la Solca (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Chimio-rezistenţa pacienţilor bolnavi de TBC la tratament, lipsa unui spaţiu special şi separat pentru internarea acestora şi nu în ultimul rând deficitul de personal mediu-sanitar cu care se confruntă judeţul Suceava, l-a determinat pe coordonatorul Programului judeţean de TBC, dr. Maria Muha, să atragă atenţia asupra problemelor cu care se confruntă în prezent. Pe de altă parte, medicul sucevean a precizat că pe data de 24 martie se marchează Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei.

Potrivit medicului sucevean, chimio-rezistenţa la tratament, apare în cazul bolnavilor cu care se colaborează greu, nu vor să-şi mai urmeze tratamentul sau nu-l fac corect, din cauza fluctuaţiei populaţiei în străinătate, a unor situaţii socio-economice dificile, şomaj, consum de alcool. „Tratamentul anti TBC se efectuează după un standard al OMS, timp de 6 luni, cuprinzând 4 medicamente antituberculoase. În mod obişnuit, el costă 1,5 milioane lei vechi pe lună, dar când intervine rezistenţa la tratament, costurile ajung să fie de 10 ori mai mari, ajung şi la 200 de milioane, iar durata de tratament poate fi şi de 24 de luni. În reţeaua noastră este aproape un cancer molipsitor, aproape irecuperabil, tratamentul fiind greu de tolerat. Durata îndelungată îl face pe pacient să-şi piardă răbdarea şi abandonează, de aceea e necesar ca aceste cazuri noi să fie tratate imediat şi vindecate”, a spus Maria Muha.

Pentru tratarea acestor pacienţi chimio-rezistenţi, dr. Maria Muha aduce în atenţia autorităţilor sanitare, locale şi judeţene necesitatea redeschiderii Sanatoriului de la Solca, unde aceşti pacienţi să-ţi poată continua tratamentul izolat, pentru a nu transmite boala. Aceasta a spus că în toată Moldova există un singur sanatoriu de excelenţă pentru aceşti bolnavi, total insuficient în condiţiile în care Suceava are destui bolnavi rezistenţi la tratament . În 2009, s-au înregistrat 77 astfel de pacienţi, ceea ce însemnă foarte mult, în opinia medicului specialist.

„Aş vrea să rezolv problema locaţiei pentru bolnavii chimio-rezistenţi, şi sperăm că se va redeschide Sanatoriul de la Solca. Ar fi benefic pentru pacienţii care nu pot fi izolaţi la spital, durează chiar şi 3 luni până la negativarea lor, iar durata medie acceptată de CAS este de 40 de zile. Avem bolnavi care nu se negativează nici în 60 de zile, avem bolnavi chimio-resistenţi aflaţi la al treilea tratament. E o problemă a Moldovei să redeschidem Sanatoriul de la Solca pentru aceşti pacienţi care ne pun mari probleme, pentru că ei transmit acest microb greu de învins, iar tratamentul are cu costuri ridicate şi toxicitate mare pentru organism”, a subliniat medicul Muha.

Deficitul de personal la nivel naţional, dar şi local, este o altă problemă cu pentru cei care lucrează în domeniul pneumoftiziologiei, atât în secţii, cât şi în laboratoare, unde personalul e „îmbătrânit şi pensionabil”.

Înfiinţarea unui laborator de bacteriologie în locul fostei secţii de neurologie a Spitalului Judeţean Suceava, spaţiu absolut necesar realizării antibiogramelor, pentru o diagnosticare corectă, reprezintă o altă nevoie a medicilor pneumologi suceveni, în prezent acestea realizându-se la Iaşi.

Anul trecut, în judeţ s-au înregistrat 449 de cazuri noi de TBC la adulţi, şi 21 la copii între 0-14 ani.

Dr. Maria Muha crede însă că „este multă tuberculoză nedepistată, pentru că adresabilitatea populaţiei e frânată de birocraţie”, referindu-se la faptul că, pentru a ajunge la medicul specialist, bolnavul trebuie să ceară trimitere de la medicul de familie, iar de la 1 aprilie, la acesta se merge numai pe bază de programare. „Ei nu pot fi programaţi. Când vin şi scuipă sânge, cum să-l reprogramezi”, a subliniat coordonatorul Programului judeţean de TBC.


Intră acum și în grupul de