Adunare omagiala la Scoala Militara de Subofiteri Jandarmi Falticeni


Intră acum și în grupul de

La Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni a fost sărbătorită, marti, Ziua Veteranilor. Cu acest prilej, primul comandant al unităţii, colonel Ion Pavel a lansat cartea autobiografică „Dincolo de aparenţe”. Potrivit purtătorului de cuvânt al Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni, lt Irina Ipate, în scopul consolidării spiritului de corp în rândul generaţiilor de jandarmi şi manifestarea respectului pentru întreaga activitate profesională a predecesorilor, la nivelul Jandarmeriei Române, anual, în săptămâna premergătoare desfăşurării manifestărilor prilejuite de Ziua Armei, se aniversează „Ziua Veteranilor Unităţii”.

„Veteranii se constituie într-o categorie socială aparte, sunt pagini vorbitoare ale unei istorii născute în condiţii deosebite, o istorie din care izvorăşte prezentul şi viitorul. Lor le datorăm moral extrem de mult şi nu avem suficientă inimă pentru a-i preţui cu înţelegere şi respect. Ne-am bucurat să avem în mijlocul nostru veterani de război, cadre în rezervă şi retragere, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi societăţii civile”, precizează lt. Ipate.

Adunarea omagială a fost deschisă de comandantul şcolii, colonel Laurenţiu Hopu care a remarcat în cuvântul adresat că, adesea, găsim prea puţine cuvinte pentru a ne exprima trăirile la aceste întrevederi: „Avem aici, pe cei care cu migală, răbdare, profesionalism şi cumpănită exigenţă, au pus câte o cărămidă la edificarea generaţiei noastre. Gândul de respect, recunoştinţă şi preţuire al celor ce poartă uniforma de jandarm se îndreaptă în aceste momente către dumneavoastră, cei care, indiferent de perioada istorică de referinţă, v-aţi făcut datoria, aţi contribuit la formarea şi educarea actualei generaţii de militari profesionişti ai ordinii şi ai legii în societatea românească. (…) Vă privim cu emoţie şi cu adânc respect, chipurile marcate de trecerea anilor şi de vicisitudinile vieţii, vă remarcăm ninsoarea vremurilor aşezată pe tâmple şi luminiţele din ochi care continuă să ardă ca o flacără vie ce proiectează prin ferestrele sufletelor, liniştea şi mulţumirea că v-aţi făcut datoria, lăsându-ne o frumoasă zestre şi o onorantă ştafetă.”,

În continuare, au rostit alocuţiuni colonel ® Victor Moroşanu, preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război din Ministerul Administraţiei şi Internelor, filiala Suceava şi colonel Marcel Ostafi, reprezentantul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

„Este nevoie astăzi, poate mai mult ca altădată, să vorbim despre patriotism, să reamintim celor tineri ce înseamnă demnitatea şi onoarea militară şi cine poate să facă mai bine acest lucru decât cei care de-a lungul vremii le-am simţit şi le-am purtat cu sfinţenie în inimi”, a afirmat colonel Moroşanu.

La manifestare au fost înmânate plachete, diplome aniversare, cadouri simbolice oficialităţilor şi vizionarea unui film de prezentare a şcolii. Cu această ocazie, a fost înmânat şi primul număr din acest an al revistei şcolii, CUVÂNT ŞI FAPTĂ, care este disponibil şi pe pagina web, www.jandarmeriafalticeni.ro.

Momentul inedit al activităţii a fost lansarea cărţii primului comandant al unităţii, colonel Ion Pavel. Intitulat Dincolo de aparenţe, volumul cuprinde un capitol amplu dedicat perioadei petrecute în cazarma Fălticeni: „Drumul de la Bacău la Fălticeni mi s-a părut cel mai lung şi greu drum pe care l-am parcurs vreodată. Îmi imaginam fel de fel de situaţii, care mai de care mai grele şi mai complicate, încercând să proiectez în minte soluţii potrivite pentru fiecare. (…) Resursa umană, componenta cea mai importantă în stabilirea forţei combative a unei unităţi de trupe speciale, era neomogenă. Un stat major îmbătrânit, compus din ofiţeri cu voinţă şi disciplinaţi în executarea atribuţiunilor, dar marcaţi de absenţa unei pregătiri militare academice, fără aplecare către inovare şi experiment în plan conceptual şi aplicativ-practic la nivel tactic şi operativ.

La comanda subunităţilor şi a unor servicii logistice erau însă ofiţeri tineri, chiar mai tineri decât mine, cu pregătire militară solidă, entuziaşti şi dornici de performanţă. Îmi amintesc cu drag şi respect de ofiţerii Vasile Mihalache, Nicolae Calancea, Ştefan Grecu, Adomniţei, Moisi, Ştefan Florea şi neastâmpăratul “gardian” al sănătăţii celor aproape şapte sute de oameni ai unităţii, dr. Emil Ciobanu. Şi cum să nu-mi amintesc cu aceeaşi plăcere de subofiţeri ca plutonierul major Ghiaţă, plutonierul Prisăcaru, plutonier Acostăchioaie, serg. maj. Ungureanu sau sergentul major Crudu? Fără toţi aceşti oameni, episodul Fălticeni al carierei mele militare ar fi fost mai sărac.”

Colonel Ion Pavel a dedicat acest volum Jandarmeriei Române pentru că patru generaţii consecutive ale neamului său au slujit sub steagul acestei Arme: bunicul, tatăl şi după el, un nepot. Şi se pare că urmează ca un strănepot să continue această tradiţie a familiei.

A optat pentru lansarea cărţii în cazarma Fălticeni pentru că, deşi este prahovean, a considerat că această unitate a fost „aducătoare de rod pentru un ofiţer de informaţii” ce avea să devină mai târziu.

După o serie de autografe manifestarea a fost încheiată de o subunitate de luptători din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava care a prezentat un exerciţiu demonstrativ pe platoul unităţii.


Intră acum și în grupul de