Legea Educatiei naste controverse in randul studentilor suceveni


Intră acum și în grupul de

Asociaţiile studenţeşti au păreri împărţite în ceea ce privesc reglementările din noua Lege a Educaţiei, creând haos în rândul acestora. În timp ce unii anunţă proteste, alţii se pregătesc să facă campanii de promovare a legii. Astfel, Asociaţia Studenţilor din Universitatea Suceava (ASUS), se declară solidară cu poziţia luată de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), şi anume, demararea unor acţiuni de protest împotriva Legii Educaţiei. „Ne pregătim să începem protestele pe Legea Educaţiei. În funcţie de cum se mişcă studenţii din restul ţării, arătăm solidaritate şi că suntem uniţi. Ne vom plia pe calendarul ce urmează a fi stabilit, în cel mai scurt timp, la nivel naţional”, a declarat Alin Filimon, preşedintele ASUS, afiliată la ANOSR.

„ANOSR solicită înfiinţarea unei comisii de lucru care să includă toţi partenerii sociali pentru amendarea prezentei propuneri de lege. După un set de dezbateri publice doar bifate de minister, în care 99% din propunerile ANOSR, din care peste 50% promise că vor fi introduse în lege, constatăm o ignorare completă a societăţii civile şi un dispreţ real faţă de studenţi. ANOSR a participat în mod constructiv la toate dezbaterile publice. A organizat peste 40 de dezbateri interne în ţară pentru a fundamenta poziţiile, în final, realizând că abordarea constructivă în România este sortită eşecului. Din perspectiva ANOSR, acţiunile desfăşurate de MECTS, NU au fost dezbateri publice, ci simple campanii de promovare, informare şi o disimulare continuă! În aceste condiţii, ANOSR cere demisia Ministrului Educaţiei”, se arată în comunicatul transmis de către ANOSR, semnat de preşedintele Alianţei, Cezar Hâj.

Cu privire la varianta Legii Educaţiei înaintată Parlamentului, ANOSR a punctat şapte mari nemulţumiri: studenţii îşi pierd cele mai elementare drepturi de a fi reprezentaţi, nu au un învăţământ centrat pe student, corupţia universitară, în loc să fie combătută, este stimulată, suportul financiar acordat studenţilor nu mai este garantat de lege, învăţământul de stat nu este gratuit, nici măcar pentru studenţii beneficiari ai unor locuri susţinute de stat – explicând că „multitudinea taxelor susţinute de lege şi lipsa oricăror elemente de asigurare a unei echităţi în accesul şi parcurgerea învăţământului superior vor genera un învăţământ doar pentru cei bogaţi” – Legea lasă loc unor „boom-uri” imobiliare şi faptul că etnicii români din străinătate nu există în viziunea MECTS pentru că studenţii basarabeni nu mai primesc nicio subvenţie, nicio bursă şi niciun sprijin din partea statului român.

Pe de altă parte, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi Uniunea Studenţilor din România (USR) au încheiat joi, 15 aprilie, un acord de parteneriat privind colaborarea în vederea organizării şi desfăşurării Campaniei Naţionale de informare şi dezbatere pe principiile noii Legi a Educaţiei: „E rândul tău să faci Legea Educaţiei!”, deoarece USR „îşi propune să susţină noul proiect de lege”.

Campania se va desfăşura în 40 de oraşe din România între 19 aprilie şi 15 mai 2010 şi are ca scop sensibilizarea opiniei publice cu privire la proiectul Legii Educaţiei. Aceasta va avea în centrul atenţiei studenţii, elevii şi părinţii din oraşele în care se vor organiza diversele evenimente (dezbateri, conferinţe de presă etc.) menite să promoveze cât mai eficient demersul legislativ al MECTS.

Acordul se încheie pentru o perioadă de 2 luni (15 aprilie – 15 iunie 2010), iar ambele părţi implicate, MECTS şi USR, au responsabilităţi precise în vederea bunei desfăşurări a campaniei de informare.


Intră acum și în grupul de