Medicii suceveni nu se grabesc sa cumpere cabinetele de la municipalitate


Intră acum și în grupul de

Cu buzunarele goale din cauza crizei din sistemul sanitar, medicii suceveni nu se înghesuie să cumpere cabinetele de la municipalitatea suceveană. În acest moment, venitul mediu pentru cabinet medical cu 1.000 de pacienţi este de 4.200 de lei, din care medicul plăteşte personalul şi cheltuielile de întreţinere a cabinetului. Medicii spun că, pentru a oferi servicii de calitate, este nevoie ca venitul să fie majorat până la 10.000 de lei.

Vestea că vânzarea cabinetelor medicale ar putea fi obligatorie, printr-o decizie a Primăriei Suceava, a pus pe jar medicii suceveni de familie. Ei spun că, în contextul în care ultimele reglementări din sistem conduc la o scădere a veniturilor cabinetelor lor, nu vor avea cu ce să le cumpere, iar cei care le-au cumpărat deja, nu vor putea plăti ratele, a precizat purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Judeţene a Medicilor Generalişti Suceava, Irina Badrajan.

Aceasta spune că un medic de familie sucevean, care are cabinet pe o suprafaţă de 50 mp în George Enescu, a plătit în februarie o rată de 222 euro, plus o dobândă de 188 euro, în total fiind 410 euro.

„Am fost forţaţi să le cumpărăm fiindcă existau firme care s-au oferit să facă asta în locul nostru, urmărind ca ulterior să ni le închirieze sau să ni le dea în comodat cu sume la fel de mari. După ce că legea nu ne-a ajutat şi am cumpărat la preţul pieţei, nici dobânda nu a fost cea care ni s-a spus, de 1,3%, ajungând de fapt la 27 şi chiar 30%. Sunt cabinete în mediul rural care plătesc 12 până la 16 milioane pe lună pe spaţiu, fiindcă aşa a hotărât consiliul primăriei în ideea că medicii au de unde să scoată aceşti bani”, a spus şi Doina Draga Bumistriuc care este şi preşedintele Asociaţiei Medicilor Generalişti Suceava şi vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicină de Familie.

Vânzarea spaţiilor medicale reprezintă o adevărată problemă pentru Primăria Suceava, întrucât, potrivit primarului Ion Lungu, nu mai sunt bani pentru întreţinerea acestora. Din totalul de 96 de spaţii medicale scoase la vânzare conform legii, s-au vândut 59 de cabinete, suma totală încasată de Primărie fiind de 30 miliarde lei vechi. Edilul şef afirmă că din aceşti bani, 10 miliarde au fost date anul trecut la Spitalul Judeţean, 6 miliarde sunt destinate în acest an pentru Secţia de Oncologie, 3 miliarde pentru Staţia de Salvare, urmând ca restul banilor să fie destinaţi cabinetelor şcolare care au trecut în administraţia Primăriei. Banii sunt depozitaţi într-un cont separat la bancă, produc dobândă, şi nu pot primi altă destinaţie, potrivit reprezentanţilor Primăriei.

Administraţia locală doreşte vânzarea cât mai grabnică a spaţiilor medicale rămase, din care 8 cabinete localizate în Policlinica Industrială, pentru cumpărarea cărora s-au făcut deja demersuri, la care se mai adaugă alte 29 de cabinete: 4 pe str. Gheorghe Doja, 5 pe strada Celulozei, 4 pe strada Calea Burdujeni, 3 pe strada Dornelor, 3 în Piaţa Mică, 1 pe Bulevardul George Enescu, 1 pe Bulevardul Ana Ipătescu şi 7 la Policlinica „Areni”.

“Nu s-au cumpărat toate cabinetele. Primăria Suceava nu mai are nici o strategie în acest domeniu. Nu avem posibilităţi financiare să întreţinem aceste spaţii. Sigur, legea prevede că în măsura în care ele nu se cumpără, pot fi scoase la licitaţie de către Primărie. Sper ca doctorii care sunt acolo să mai mediteze, să vină să cumpere aceste cabinete medicale”, a declarat Ion Lungu.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei, nu se doreşte scoaterea medicilor din aceste spaţii în vederea organizării de licitaţii publice potrivit legii, dar în contextul în care nu există nici o strategie în acest sens, este mai bine ca spaţiile în cauză să fie cumpărate şi să aibă în continuare destinaţia pentru care au fost construite.


Intră acum și în grupul de