Absolventii de gimnaziu s-au reorientat in privinta optiunilor din liceele sucevene


Intră acum și în grupul de

Sondajul realizat de Centrul Judeţean pentru Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Suceava, în acest an şcolar în rândul elevilor de clasa a VIII-a indică o reorientare a acestora spre unităţile liceale din judeţ. Schimbările vizează atât liceul în sine, cât şi specializările pentru care optează aceştia. Din centralizarea rezultatelor, locul I în preferinţele elevilor pentru colegiile naţionale din municipiul reşedinţă îl ocupă în acest an Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava, cu 332 opţiuni exprimate, iar pe locul II este Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”-237 opţiuni. Anul trecut situaţia se prezenta exact invers, locurile celor două licee fiind inversate, cu precizarea că numărul opţiunilor era mai mare.

Un salt mare în topul preferinţelor viitorilor liceeni l-a efectuat Liceul cu Program Sportiv Suceava, de pe cinci ajungând pe locul trei, având 236 de opţiuni exprimate. Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava, care ocupa anul trecut locul trei, a coborât o poziţie, 234 elevi optând pentru una din specializările puse la dispoziţie de această unitate de învăţământ. Următorul este Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, pentru care au optat 170 elevi, jumătate dintre ei alegând specializarea matematică-informatică.

În ceea ce priveşte liceele tehnice din municipiul Suceava, situaţia este cu totul alta faţă de anul trecut, astfel că primul loc îi revine Colegiului „Al. I. Cuza” din cartierul sucevean Burdujeni-159 opţiuni, care este urmat de „Samuil Isopescul”-151 opţiuni, apoi Colegiul de Industrie Alimentară Suceava, cu 146 opţiuni, jumătate din câte erau exprimate anul trecut.

Doar 100 elevi iau în calcul înscrierea la Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava, alţi 108 se gândesc să urmeze una din specializările Colegiului de Artă şi doar 16 elevi şi-au exprimat dorinţa de a se înscrie la Seminarul Teologic.
Pentru Colegiul de Informatică „Spiru Haret” Suceava sunt 55 de opţiuni, reies din sondajul CJRAE.

Pentru liceele din zona Câmpulung Moldovenesc au optat un total de circa 300 elevi, pe primul loc clasându-se Colegiul Silvic, urmat de „Dragoş Vodă”, cel care a ocupat prima poziţie în preferinţele elevilor anul trecut.

O situaţie echilibrată regăsim în zona Fălticeni, astfel că „Nicu Gane” şi Colegiul Agricol au 158, respectiv 190 opţiuni, iar preferatul viitorilor liceeni este Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”, pentru care au optat 270 elevi.

Colegiul Tehnic Rădăuţi a înregistrat şi în acest an cel mai mare număr de opţiuni exprimate, la nivel de judeţ, 440 de elevi exprimându-şi intenţia de a urma una din specializările existente la acest liceu.
Trebuie precizat că populaţia şcolară din zona Rădăuţi este foarte mare, de aici rezultând şi cifrele nari în ceea ce priveşte opţiunile elevilor pentru unul din cele trei licee din această zonă – pentru Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” au optat 214 elevi, iar pentru Grupul Şcolar Agricol „Andronic Motrescu” alţi 191. Tot din această zonă, Grupul Şcolar „Ion Nistor” Vicovu de Sus s-a bucurat de aprecierea a 256 elevi, iar în Gura Humorului, Colegiul „Al. Cel Bun” se regăseşte în preferinţele a 261 elevi.

Profilul real şi, în mod aparte, specializarea matematică-informatică au dominat preferinţele liceenilor câţiva ani la rând, însă anul acesta, din opţiunile exprimate, rezultă că specializările profilului uman au revenit în preferinţele elevilor. Astfel, un număr mare de opţiuni au atras specializări ca filologia şi ştiinţele sociale, însă printre preferinţele viitorilor liceeni se regăsesc şi specializările matematică-informatică, ştiinţe ale naturii, resurse naturale şi protecţia mediului, servicii, turism şi contabilitate sau comerţ.

„Situaţia a rezultat din centralizarea primelor opţiuni exprimate de către elevii claselor a VIII-a, aşa cum ne-au fost trimise de către unităţile şcolare din judeţ”, a explicat Maria Hancea, profesor psihopedagog în cadrul CJRAE Suceava.
La sondaj au luat parte 5.667 elevi de clasa a VIII-a din judeţ, dintre care 325 s-au declarat nehotărâţi şi 15 au optat pentru alte judeţe.


Intră acum și în grupul de